ep archivo   varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 4 de enero de 2023 en madrid
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han avançat posicions aquest dijous (IBEX: +0,18%, 9.243; DAX: +0,75%; CAC: +0,97%; FTSE MIB: +1,20%; FTSE 100: +0,39%) mentre han passat esdeveniments rellevants. En primer lloc, a nivell macro, Alemanya ha publicat el seu IPC preliminar del mes de gener, que va pujar al 8,7% interanual des del 8,6%, i per sota de la previsió del consens del 8,9%. Després, a nivell empresarial, hi ha una allau de coses interessants avui.

  • 10.983,70
  • -0,40%

D'una banda, cal parlar d'Alphabet, que va caure ahir amb força després de decebre a l'esdeveniment celebrat per presentar el seu darrer avenç en intel·ligència artificial (Bard). Per part seva, Disney puja amb ganes després de comunicar ahir uns resultats que van superar estimacions i anunciar l'acomiadament de ni més ni menys que 7.000 treballadors (el 4% de la seva plantilla).

A més, a Europa, Credit Suisse ha informat d'una pèrdua neta al quart trimestre de 1.400 milions de francs suïssos. El resultat ha estat pitjor del que esperava el consens i ha elevat les pèrdues de tot l'any fins als 7.300 milions de francs suïssos.

A Espanya, Mapfre ha anunciat també xifres (el seu benefici net va caure un 16% el 2022), igual que ArcelorMittal, amb descens també del benefici net del quart trimestre fins als 261 milions des dels 993 milions del tercer trimestre del 2022 i els 4.045 milions del quart trimestre del 2021.

I PENDENTS DE LA FED

D'altra banda, el mercat continua molt pendent dels plans dels bancs centrals, especialment dels de la Fed després de l'últim informe d'ocupació conegut divendres passat i després de les darreres paraules de Jerome Powell i altres membres del banc central nord-americà.

Una successió d'oradors de la Reserva Federal van redoblar ahir el discurs de línia dura, amb el vicepresident de la Reserva Federal, John Williams, fent-se ressò dels comentaris de Powell, però anant una mica més enllà en dir que els tipus podrien haver de seguir sent restrictius durant uns anys, cosa que va suposar una desviació "significativa" dels comentaris recents d'altres responsables polítics de la Reserva Federal, comenten els experts.

El va seguir el president de la Fed de Minneapolis, Neel Kashkari, que va reiterar els comentaris de principis d'any que la Fed necessita veure una taxa terminal del 5,4% abans d'una pausa, mentre que tant el governador Christopher Waller com Lisa Cook van seguir amb els seus propis comentaris de línia dura.

Els inversors reavaluen les apostes sobre quant apujarà la Fed els tipus, amb alguns apostant que el pic podria arribar al 6% -des del 4,6% actual- després d'aquest sorprenent informe d'ocupació del gener. L'informe va mostrar que els ocupadors van afegir més de mig milió de nous llocs de treball al gener, mentre que la taxa de desocupació va caure fins al 3,4%, la més baixa des del 1969.

Aquest dijous també han conegut les peticions setmanals de desocupació, que han augmentat fins a les 196.000 des de les 183.000 registrades en els set dies previs, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra s'ha situat per sobre de les previsions del consens, que n'anticipaven 190.000.

L'IBEX RESISTEIX ENGANXAT ALS 9.310 PUNTS

L'IBEX es manté al voltant de la resistència dels 9.310 punts.

"Persisteixen els alts nivells de sobrecompra, per això seguim molt pendents de l'aparició d'un senyal de debilitat que ens faci pensar en una parada al camí. Un tancament per sota dels 9.124 punts seria el primer senyal de debilitat", comenta César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Tot i això, afegeix Nuez, per confirmar l'inici d'una correcció, hauríem d'esperar a un tancament per sota dels 8.900 punts. Això ens faria pensar en una extensió de les caigudes fins al nivell de 8.726 punts.

Dins del selectiu espanyol, Aena, Ferrovial i Mafre han estat els valors que més han pujat. Al costat negatiu, Grifols i Solaria han registrat els descensos més grans.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0751 dòlars (+0,39%). El petroli cedeix amb moderació. El Brent cotitza als 84 dòlars i el WTI, als 77,45 dòlars.

L'or es deixa un 0,33% (1.884 dòlars) i la plata, un 1,07% (22,18 dòlars).

El bitcoin perd un 1,45% (22.532 dòlars) i l'ethereum, un 1,24% (1.624 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,59%.

Noticias relacionadas

contador