riksbank, suecia, sueco, banco central
Riksbank.

El Banc Central de Suècia (Riksbank) ha decidit apujar els tipus d'interès en 50 punts bàsics aquest dijous fins a situar-los al 3%, el nivell més alt de 15 anys. Ho ha fet per contrarestar l'elevada inflació, i ha avisat que és probable que segueixi amb l'enduriment monetari als propers mesos.

"La inflació és massa alta i ha continuat pujant. Perquè caigui i s'estabilitzi a prop de l'objectiu en un temps raonable, la direcció executiva ha decidit pujar 0,5 punts la política de tipus fins al 3%", ha dit el banc central en un comunicat.

A la nota, el Riksbank ha afegit que "els bancs centrals de tot el món han pujat ràpidament els tipus per baixar la inflació" i que "fins ara, l'economia global ha provat ser relativament resistent als preus i tipus a l'alça". Tot i això, ha remarcat, "aquest any l'activitat econòmica global es reduirà".

"S'espera que això, juntament amb la baixada recent i acusada dels preus de l'energia, contribueixi a un clar descens en la inflació en el futur", ha comentat el banc suec, que també ha decidit reduir els seus actius a més ritme, venent bons públics nominals i efectius de llarga maduració per un valor de 3.000 milions i 500 milions de corones sueques, respectivament, al mes, des de l'abril.

Cal recordar que el Riksbank va elevar els tipus per primera vegada en dos anys al mes d'abril passat, situant el preu del diner a valors positius per primera vegada des del 2014, i des de llavors ha encadenat diversos increments consecutius, igual que han fet altres bancs centrals.

I és que la situació a Suècia no és diferent que la de la resta del món. Allà la inflació es manté a nivells elevats, tant que el mes de desembre passat la dada va superar fins i tot les expectatives del mercat i es va situar per sobre del 10% a causa dels preus de l'energia, encara que sense comptar aquests segueix sent alta "i a l' alça", ha apuntat el Riskbank.

RETALLADA DE TIPUS EL 2024

Els experts d'Oxford Economics han valorat la decisió, que ha estat unànime i ha seguit l'esquema que esperava el mercat. Hi haurà "almenys una altra pujada de tipus a l'abril, seguida d'un llarg període de manteniment dels tipus", destaquen des de la companyia britànica, encara que creuen que "la caiguda de la inflació permetrà al Riksbank començar a retallar els tipus el 2024".

El banc central ha deixat clar que el seu únic objectiu continua sent reduir la inflació, que és elevada i, a diferència de moltes altres economies avançades, va continuar pujant al desembre. "En un fet inusual, la debilitat del tipus de canvi, ara a prop dels mínims de l'era de la crisi financera, s'esmenta explícitament al comunicat de premsa com una amenaça per a la capacitat del Riksbank de tornar al seu objectiu d'inflació del 2% de manera permanent", comenten els analistes d'Oxford.

A les previsions macroeconòmiques que acompanyen la decisió, el Riksbank ha elevat el seu pronòstic sobre la inflació subjacent per a tot l'any del 5,5% al 5,8%, ja que les pressions subjacents sobre els preus s'estan mostrant més fermes. Tot i això, ha millorat lleugerament la seva previsió de creixement del PIB per a tot l'any, fins al -0,9%, i l'ha mantingut sense canvis a l'1% per a l'any que ve. "Veiem els riscos al voltant de la inflació subjacent esbiaixats a l'alça, però esperem un repunt més gran del creixement el 2024, a mesura que la inflació baixa, recolzant els ingressos", comenten a la companyia britànica d'anàlisi.

contador