ibex portada rojo caidas

L'IBEX 35 i la resta de borses europees s'han desplomat aquest dijous després que Rússia, finalment, hagi iniciat un atac contra Ucraïna. La crisi diplomàtica passa a ser un conflicte militar i es materialitza el pitjor escenari possible. Tot i que el selectiu espanyol ha recuperat terreny durant una jornada que passarà als llibres d'història. Després de marcar un mínim intradia a 8.048 punts, l'índex ha baixat un 2,88%, fins als 8.198,50 punts.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Els valors més baixistes han estat els bancs (Santander, Sabadell, CaixaBank, BBVA...) juntament amb IAG, ArcelorMittal, Acerinox i Cie.

En positiu, les empreses associades a les energies renovables han registrat fortíssims guanys. Ha estat el cas de Siemens Gamesa, Solaria, Grenergy, Acciona, Acciona Renovables i Iberdrola. Els inversors descompten que es beneficiaran de la pujada vertical dels preus del gas natural, a causa de la guerra a Ucraïna.

Al Mercat Continu, han destacat les fortíssimes pèrdues de la cadena de restaurants AmRest, amb interessos importants al centre d'Europa. A més, DIA, NH Hotel i Unicaja han baixat amb molta força.

Per part seva, les borses europees han baixat encara més que l'IBEX, ja que el DAX 40 alemany s'ha enfonsat a prop del 4%, l'Euro Stoxx 50 ha baixat un 3,6%, mentre que el CAC 40 francès ha perdut un 3,8%.

Tot i que la jornada ha estat molt baixista, els analistes tècnics de Bolsamanía destaquen que, almenys, l'IBEX ha aconseguit salvar l'important suport que presenta als 8.082 punts. Perdre aquest nivell de preus “confirmaria un canvi de tendència i una continuació de les caigudes fins al nivell dels 7.663 punts”, adverteixen.

A l'àmbit empresarial, cal destacar els resultats de Telefónica, que va multiplicar per cinc els resultats del 2021 i torna al dividend en efectiu. Moltes altres companyies han publicat xifres avui (Atresmedia, FCC, OHLA...), però totes queden desdibuixades pel que està passant.

A Wall Street, els índexs nord-americans recuperen terreny. El Nasdaq cau de manera molt moderada, encara que el Dow Jones perd a prop del 2%. A Àsia, les borses han registrat caigudes destacades i el Hang Seng ha baixat per sobre del 3%.

Davant les vendes a la renda variable, el petroli es dispara un 7%, amb el Brent per sobre dels 100 dòlars per primera vegada des del 2014. El West Texas supera els 97 dòlars. L'or avança un 1% i escala ferma per sobre dels 1.927 dòlars. La plata puja un 1% (24,82 dòlars).

El bitcoin continua patint (com ho fa des que es va empitjorar el conflicte). Aquest dijous baixa un 3% (36.248 dòlars), mentre que l'ethereum baixa un 5% (2.483 dòlars).

"Els Estats Units, la UE i el Regne Unit reflexionen sobre els seus propers moviments, amb probables noves sancions que, amb tota probabilitat, seran ignorades. Probablement no és exagerat dir que Europa es troba ara en la seva conjuntura més perillosa des de la Segona Guerra Mundial", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Ramon Forcada, director d'anàlisi de Bankinter, explica que, atès que s'està complint el pitjor escenari possible, prendran la decisió que havien planejat i abaixaran l'exposició a borsa de tots els clients en un 10%.

"Els operadors borsaris s'enfronten a una infinitat d'amenaces (després de l'atac rus) que estan alimentant la incertesa del mercat, amb l'augment de la inflació al centre de totes les preocupacions", afegeix Naeem Aslman, director d'anàlisi d'AvaTrade. Cal subratllar que un dels impactes econòmics que més preocupa és la pujada dels preus de l'energia i el dany que pot fer a la recuperació econòmica d'Europa.

Des d'unes dues hores abans de la sortida del sol, les explosions s'han sentit a les ciutats de Kíev, Odessa, Kharkiv i Mariupol i als seus voltants. Les explosions continuen, segons les informacions. Dimitro Kuleba, ministre d'Afers Estrangers d'Ucraïna, ha afirmat en un comunicat que s'està produint una "invasió a gran escala" del país.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha condemnat l'atac. "El món farà que Rússia rendeixi comptes", ha dit en un comunicat abans de mantenir una trucada nocturna amb el president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski. Vladimir Putin, per part seva, ha justificat la seva decisió i avisa: "Rússia està preparada per a tot".

Ara, falta per conèixer quines seran les sancions que anuncien els Estats Units, el G7 i la Unió Europea, i la posterior resposta que puguin tenir per part de Moscou, que continua controlant el subministrament de gas a Europa. Per tant, la situació d'incertesa i volatilitat continuarà als propers dies.

Noticias relacionadas

contador