ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de diciembre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han rebotat aquest dimecres (Ibex: +1,16%, 9.974 punts) després de les caigudes d'ahir. La setmana, fins ara, s'està caracteritzant pels vaivens al selectiu espanyol, amb alces de l'1% dilluns i descensos de l'1% la sessió passada. L'IBEX vol tornar a recuperar els 10.000, però de moment li costa. Per sota, el primer suport és als 9.800.

  • 11.324,50
  • -0,13%

Dins del selectiu, tot just un grapat de títols ha tancat en vermell: Acciona Energía, Naturgy, Enagás i Telefónica. Grifols (+5,63%), Colonial, Mapfre, Solaria i IAG han estat alguns dels que més han pujat. Al Mercat Continu, Applus ha repuntat un 5,85% gràcies a la millora del preu de l'OPA d'Apollo fins als 10,65 euros. Applus cotitza per sobre del preu millorat.

A Europa, han estat protagonistes ASML, que es dispara després de publicar resultats, Siemens Energy, que vola després d'anticipar ahir guanys als comptes preliminars, i SAP, que fa el mateix després de comunicar les seves xifres del 2023, bones previsions per al 2024 i 8.000 acomiadaments mentre centra la seva estratègia a la IA.

JORNADA DELS PMI

La jornada de l'equador de la setmana estarà marcada per la publicació dels PMI preliminars del gener, manufacturers, serveis i compostos, d'Europa i dels Estats Units. El flaix de l'índex PMI compost de l'activitat total de la zona euro, ajustat estacionalment, va augmentar de 47,6 registrat al desembre fins als 47,9 al gener. Tot i que representa el vuitè mes consecutiu de caiguda de l'activitat total, el declivi del gener va ser el menys marcat registrat des del juliol de l'any passat.

A Àsia, el PMI manufacturer del Japó del gener ha quedat en 48,0, per sota del nivell de 50 que marca el límit entre contracció i expansió i per sota del previst, tot i que ha superat el 47,9 previ. El PMI serveis ha pujat fins a 52,7 des de 51,5.

També al Japó, les exportacions del desembre han superat les expectatives, amb la seva balança comercial registrant un superàvit de 62.100 milions de dòlars en comparació amb el dèficit de 122.100 milions esperat pel consens. Aquestes dades es coneixen un dia després que el Banc del Japó hagi deixat sense canvis la política monetària.

Les borses asiàtiques han pujat majoritàriament aquest dimecres. El Hang Seng ha continuat escalant després de disparar-se ahir per les mesures d'estímul que prepara el Govern per reactivar les borses. El Nikkei ha retallat posicions.

Cal destacar que, a Àsia, Alibaba ha estat el clar protagonista empresarial. La companyia es va disparar ahir als Estats Units i s'ha disparat a la sessió asiàtica davant la compra d'accions per part dels seus fundadors.

ARRIBA TESLA DESPRÉS DE NETFLIX

L'agenda d'aquest dimecres inclou els sempre rellevants resultats de Tesla després que Netflix anunciés ahir els seus i s'hagi disparat al mercat after hours.

La companyia ha obtingut un benefici net de 938 milions de dòlars al quart trimestre, molt per sobre dels 55 milions obtinguts durant el mateix període del 2022. Això es tradueix en un benefici per acció (BPA) de 2,11 dòlars, per damunt dels 0,12 dòlars reportats l'any previ, però per sota dels 2,22 dòlars anticipats pel mercat. Les xifres de subscriptors i ingressos han estat millors del que s'esperava.

Finalment, i també a l'agenda d'avui, no cal oblidar que anuncia la decisió de tipus el Banc del Canadà, que ha mantingut els tipus d'interès al 5%. L'organisme, que ha complert el que s'esperava, també ha destacat que manté "la seva política d'ajust quantitatiu".

TRUMP SEGUEIX IMPARABLE

Després d'arrasar als caucus d'Iowa, cosa que va portar que el seu principal oponent, Ron DeSantis, es retirés, l'expresident Donald Trump ha guanyat també les primàries de New Hampshire, consolidant la seva posició com a candidat del Partit Republicà a les presidencials de novembre dels EUA i infligint un cop dur a la seva única rival, Nikki Haley.

Els candidats s'enfronten ara a les primàries del 24 de febrer a l'Estat de Haley, Carolina del Sud. Actualment, Trump supera Haley per aproximadament 30 punts a les enquestes.

ALTRES MERCATS: EL BITCOIN TRACTA DE RECUPERAR ELS 40.000 PUNTS

L'euro es canvia als 1,0899 dòlars (+0,44%). El petroli puja moderadament. El Brent se situa als 80,41 dòlars i el West Texas, als 75,5 dòlars.

L'or cedeix (-0,55%, 2.014 dòlars), igual que la plata (+1,66%, 22,83 dòlars).

El bitcoin intenta recuperar els 40.000 dòlars i l'ethereum cotitza als 2.230 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,109%.

Noticias relacionadas

contador