jerome powell 20221102070616

L'IBEX 35 i la resta de borses europees estrenen desembre en positiu (IBEX: +0,53%, 8.407; DAX: +0,44%; CAC: +0,08%; FTSE MIB: +0,14%) després de les paraules d'ahir a la tarda del president de la Reserva Federal (Fed), que van propiciar el tancament amb fortes alces a Wall Street i els números verds d'aquesta matinada a Àsia. Dins de l'IBEX han destacat les pujades en Cellnex (després d'una valoració de JP Morgan), en Grifols, Redeia, Indra i Colonial. Al costat negatiu, els pitjors han estat els bancs.

  • 10.711,40
  • -0,50%

Jerome Powell va dir que "el moment de moderar les pujades de tipus pot arribar al desembre", i els inversors van reaccionar molt favorablement, tenint en compte, a més, que es temia que tornés a oferir un discurs dur. Powell va contribuir així a posar la cirereta a un bon mes de novembre per a les borses que, en el cas de l'IBEX, s'ha saldat amb alces del 5%. El DAX ha pujat un 8,6% i FTSE 100, un 6,7%.

"Els dos darrers mesos han suposat un respir per als mercats borsaris després d'un any durant el qual el DAX i l'S&P500 es trobaven en territori de mercat baixista. La qüestió més important ara és si es tracta d'un repunt del mercat baixista o del començament d'un moviment cap a nous màxims", comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

"Amb el president de la Reserva Federal confirmant més o menys que el banc central nord-americà apujarà els tipus d'interès en petits increments a partir d'aquest mes, en els comentaris d'ahir, la veritable pregunta ara és quantes pujades més és probable que es produeixin, i encara més, de quina magnitud seran", afegeix Hewson.

Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank, matisa les paraules de Powell i avisa: "Powell va dir que la Reserva Federal alentirà el ritme de les pujades de tipus a partir del mes que ve, alhora que va insistir que els costos dels préstecs seguiran pujant, i es mantindran alts durant algun temps fins que la Fed estigui segura que la batalla contra la inflació està guanyada”.

"I el que és més important, va afirmar que les pujades més petites són menys importants que quant més cal pujar i durant quant de temps. En resum, Powell va advertir als inversors que el tipus d'interès terminal de la Fed serà més alt, i es mantindrà així durant més temps", remarca Ozkardeskaya.

L'agenda d'aquest dijous inclou els PMI manufacturers d'Europa i els EUA del novembre. A la Xina, el PMI manufacturer de Caixin ha pujat a 49,4 enfront del 49,2 previ i per sobre de l'estimació de 48,9. Tot i així, segueix per sota de 50, límit que marca la diferència entre contracció i expansió.

Als EUA, les peticions setmanals de desocupació han baixat més del que s'esperava, fins a 225.000 des de 241.000; i s'ha publicat el deflactor PCE dels EUA. Aquest índex és la mesura preferida de la Fed per calibrar la inflació. En taxa general, s'ha moderat a l'octubre fins al 6% des del 6,3%, per sota del 6% previst. I en taxa subjacent, es va mantenir al 5% interanual, en línia amb el pronòstic.

SAM BANKMAN-FRIED ENTONA EL 'MEA CULPA'

Sam Bankman-Fried, propietari de la plataforma FTX la fallida de la qual ha causat un desastre al món de les criptodivises, va parlar aquest dimecres en una entrevista telemàtica a The New York Times (NYT) i va reconèixer que "va ficar la pota", encara que va afirmar que "mai vaig intentar cometre un frau".

Bankman-Fried es va aferrar a la narrativa que el col·lapse d'FTX va ser el resultat d'una caiguda intempestiva del mercat i va mantenir que no ha comès cap delicte sabent-ho. Així, ha dit que no té "gairebé res" i que no ha amagat cap fons, i que li queda una targeta de crèdit que funciona.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0505 dòlars (+0,96%). El petroli puja al voltant d'un 2%. El Brent se situa als 88,42 dòlars i el West Texas, als 82,62 dòlars.

L'or puja un 3,07% (1.813 dòlars) i la plata, un 4,43% (22,74 dòlars).

El bitcoin cedeix un 0,4% i l'ethereum, un 1,3%.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,576%.

Noticias relacionadas

contador