ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de diciembre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 estén els avenços de la jornada passada i es queda a punt dels 10.200 punts (+0,79%, 10.197 punts), amb la majoria de títols en positiu. IAG (gràcies a un informe favorable de JP Morgan), Endesa i Fluidra són els que més pugen mentre que, al costat negatiu, Grifols torna a enfonsar-se (-11%) després que ahir a la tarda Moody's anunciés que havia posat la seva 'rating' sota revisió per a una rebaixa i que Gotham hagi tornat a la càrrega. Al Mercat Continu, Talgo descarrila després que el Govern hagi anunciat que s'oposa a la compra de Magyar Vagon.

  • 11.239,30
  • 0,78%

CITA AMB POWELL

Arribem a l'equador de la setmana i avui les borses han tingut una cita ineludible amb el president de la Reserva Federal (Fed). Jerome Powell ha comparegut davant el Congrés dels Estats Units per presentar el seu Informe Semestral de Política Monetària, on ha reiterat que la Fed "no creu que sigui apropiat reduir els tipus d'interès fins que hagi adquirit més confiança que la inflació avança de manera sostenible cap al 2%".

Els mercats de futurs actualment estan considerant la primera retallada de la Fed al juny o juliol, i estan valorant poc més de 80 punts bàsics d'alleujament el 2024, xifra que es tradueix en aproximadament tres rebaixes.

Powell tornarà a parlar demà davant el Comitè Bancari del Senat, encara que aquest dijous l'atenció girarà al Banc Central Europeu (BCE) i al que hagi de dir Christine Lagarde sobre els plans de retallades de tipus. Com sabeu, el mercat no espera que demà es toquin les taxes i s'aposta també per l'estiu com el moment en què es començarà a fer-ho.

A més, cal subratllar que avui el Banc del Canadà, que es pot considerar, en certa manera, un 'indicador avançat' de la Fed, ha anunciat la seva decisió sobre tipus i, tal com estava previst, els ha mantingut sense canvis 5,00%, igual que va fer a la reunió del gener, quan va dir que el Govern vol veure "una reducció més gran i sostinguda de la inflació subjacent".

A tot això se sumen altres esdeveniments rellevants. En primer lloc, el Regne Unit ha presentat el Pressupost de primavera. A més, a la zona de l'euro s'han publicat les vendes al detall i, a l'altra banda de l'Atlàntic, l'informe ADP d'ocupació (calcula que s'han creat 140.000 llocs de treball, poc més d'un terç respecte a la dada oficial del gener), que precedeix l'informe de febrer que es coneixerà aquest divendres. A més, s'hi publica també el Llibre Beix de la Fed.

A l'àmbit empresarial, Indra ha celebrat 'Capital Markets Day', en què ha presentat el seu Pla a 2030. La companyia ha dit que preveu uns ingressos de 10.000 milions el 2030, amb EBITDA per sobre del 14% i EBIT del 12% . Estima també un free cash flow (flux de caixa lliure) acumulat entre el 2027 i el 2030 d'entre 2.000 i 2.500 milions.

Assenyalar finalment que els índexs de Wall Street està rebotant després de les retallades d'ahir de més de l'1% a Wall Street pel càstig que pateixen a curt termini grans valors tecnològics, com ara Apple, Tesla o Alphabet.

TRUMP ARRASA AL 'SUPERDIMARTS'

S'esperava i finalment s'ha confirmat. L'expresident dels EUA, Donald Trump, ha arrasat al 'Superdimarts' de primàries als Estats Units i s'enfrontarà a Joe Biden per la presidència el 5 de novembre. Tot i que encara no ha aconseguit la nominació virtual, ha donat un cop d'autoritat definitiu, destaquen avui els mitjans. Trump va acabar aquest dimarts amb la seva última contrincant, Nikki Haley.

Joe Biden també ha arrasat al Superdimarts demòcrata davant l'absència de rivals.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0908 dòlars (+0,49%). El petroli puja un 2%. El Brent se situa als 83,69 dòlars i el West Texas, als 80,2 dòlars.

L'or continua imparable després de marcar ahir nous màxims històrics (2.150 dòlars) i la plata avança un 1,5% (24,35 dòlars).

El bitcoin cotitza als 66.700 dòlars després de marcar ahir també nous màxims de tots els temps. L'ethereum se situa just per sota dels 3.800 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,1%.

Noticias relacionadas

contador