le ministre des finances britannique jeremy hunt devant le number 10 downing street a londres

El ministre de Finances del Regne Unit, Jeremy Hunt, ha presentat aquest dimecres el Pressupost de Primavera. Entre les mesures que inclou, destaca el manteniment de les rebaixes d'impostos sobre l'alcohol i els combustibles i l'extensió fins al 2029 de l'impost sobre les energètiques. Pel que fa a les previsions, s'estima que el creixement econòmic serà del 0,8% aquest any i la inflació se situarà per sota del 2% en “pocs mesos”.

D'aquesta manera, l'economia britànica creixerà aquest any lleugerament més del que s'esperava, enfront del 0,7% previst al novembre. Amb vista al 2025, l'Oficina de Responsabilitat Pressupostària (OBR) pronostica que l'economia creixerà un 1,9%, enfront de l'1,4% de les estimacions anteriors. Per al 2026, s'espera un creixement del 2,2% (enfront del 2% esperat al novembre", de l'1,8% (enfront del 2%) per al 2027 i de l'1,7% (es manté) per al 2028.

Per part seva, la inflació caurà per sota de l'objectiu del Banc d'Anglaterra (BoE) en "només uns quants mesos, gairebé un any abans del previst anteriorment", ha destacat Hunt.

Sobre el dèficit pressupostari, la projecció és que caigui durant els propers cinc exercicis, del 4,2% del PIB l'any financer 2023-2024 al 3,1%, 2,7%, 2,3%, 1,6% i 1,2% per al 2028-2029. "Al final del pronòstic, l'endeutament es troba al nivell de PIB més baix des del 2001".

Pel que fa a les mesures anunciades que s'inclouen al Pressupost de Primavera, sobre l'impost sobre els guanys extraordinaris a les empreses d'energia, s'ampliarà la clàusula d'extinció per un any més, fins al 2029, i recaptarà 1.500 milions de lliures esterlines. "Com que s'espera que l'augment en els preus de l'energia causat per la guerra d'Ucraïna duri més, també ho faran els guanys inesperats del sector".

Tot i això, el ministre d'Energia, Andrew Bowie, ha reconegut que aquesta decisió és "profundament decebedora".

El canceller ha informat que la retallada temporal de 5 penics en l'impost al combustible s'estén durant 12 mesos més. Els càlculs és que permetrà estalviar al conductor mitjana unes 50 lliures el proper any.

A més, s'amplia la congelació de l'impost sobre l'alcohol fins al febrer del 2025, cosa que es preveu que beneficiï a 38.000 establiments de tot el Regne Unit. "Valorem la nostra indústria hotelera i recolzem el gran pub britànic". "Aquesta decisió també redueix la inflació general en 0,2 punts percentuals el 2024/2025, cosa que ens permetrà avançar més ràpid cap a l'objectiu del 2% del Banc d'Anglaterra", ha dit Hunt.

Per contra, es confirma un nou impost als vaporitzadors i hi haurà un augment excepcional dels impostos al tabac. També s'acabarà amb la desgravació fiscal per a lloguers de vacances, ja que ha creat "distorsió" i se n'ha "abusat regularment".

NOVA 'ISA' I VENDA DE LA PARTICIPACIÓ EN NATWEST

Amb l'objectiu d'impulsar la inversió, ha promès noves mesures com 200 milions de lliures de finançament per ampliar el pla de préstecs de recuperació "ajudant 11.000 pimes a accedir al finançament que necessiten". També es reduirà l'impacte de l'IVA augmentant el llindar de registre a 18.000 lliures esterlines, "de manera que desenes de milers d'empreses deixarien de pagar l'IVA del tot".

Per impulsar la inversió borsària, Hunt ha anunciat una nova 'ISA britànica', és a dir, un compte d'estalvi que ofereix pagaments d'interessos lliures d'impostos, amb què es permetran inversions de fins a 5.000 lliures esterlines a empreses britàniques. Aquesta assignació de l'ISA se sumarà a l'existent.

El canceller britànic també ha anunciat que mantindrà el pla per augmentar la despesa pública futura en un 1% en termes reals, però que "la gastarà millor". En aquest sentit, llançarà un nou pla de productivitat del sector públic que "reinicia la reforma del servei públic i canvia lʻenfocament tradicional del Tresor respecte a la despesa pública".

D'altra banda, ha promès que el govern iniciarà la venda al detall de part de les accions restants de NatWest "aquest estiu" com a part d'una campanya per crear una "nova generació d'inversors al detall".

La venda es realitzaria "com més aviat millor, subjecta a les condicions del mercat i a la relació qualitat-preu", ha assenyalat. Cal recordar que el Regne Unit va comprar la participació el 2008 per rescatar Royal Bank of Scotland durant la crisi financera a un preu efectiu de 500 penics per acció. Actualment posseeix al voltant del 31% de NatWest, amb un valor al voltant de 7.000 milions de lliures.

contador