ep archivo   varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 3 de mayo de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Onzena caiguda consecutiva per a l'IBEX 35, la pitjor ratxa des del 1987, per dir adéu als 7.900 punts durant una jornada clarament baixista a Europa (IBEX: -1,17%, 7.886; DAX: -0,97%; CAC: -1,35%, FTSE MIB: -1,35%), després de conèixer que l'IPC preliminar de l'agost de la zona de l'euro ha pujat al 9,1%, per sobre del que s'esperava i del 8,9% previ.

  • 11.154,60
  • 1,56%

"Un altre rècord a l'IPC de la UE només servirà per encoratjar els 'falcons' del Consell de Govern (del BCE), que s'han fet sentir més a les últimes setmanes", comentaven els experts de CMC Markets UK abans de l'obertura .

"Ahir vam sentir una successió de membres del Consell de Govern demanant que es consideri una pujada de tipus de 75 punts bàsics a la reunió de la setmana que ve", afegien.

Dins del selectiu espanyol, Repsol, les elèctriques i Inditex han estat pressionant a la baixa. Al costat positiu, Meliá ha estat el títol que millor ho ha fet.

Les borses diuen així adéu a un mes d'agost que ha estat difícil i durant el qual les coses s'han anat deteriorant de mica en mica. S'ha passat de l'optimisme de principis de mes per la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) relaxés l'enduriment de la seva política monetària, a la constatació que no ho farà -després del discurs de Jerome Powell a Jackson Hole-, cosa que ha acabat de cop amb les esperances i amb un dels principals catalitzadors positius per a la renda variable. El selectiu espanyol s'ha deixat prop d'un 4% al mes.

En general, els rebots es produeixen amb escassa força mentre que les retallades mostren una convicció molt més gran. Els inversors estan preocupats davant d'un context marcat per la inflació, la crisi energètica, l'enduriment monetari, la recessió... Massa problemes sobre la taula que fan que la cautela s'imposi i que siguin molts els experts que prefereixin mantenir-se fora de la renda variable, almenys a curt termini.

L'agenda d'aquest dimecres inclou també l'IPC de França, que a l'agost es modera al 5,8%, i el d'Itàlia, que escala al 8,4%, màxims des del 1985. A l'altra banda de l'Atlàntic es coneixerà l'ocupació de la consultora ADP, avantsala de l'informe d'ocupació de divendres.

A Àsia, on s'ha saldat la jornada amb signe mixt, s'han publicat els PMI manufacturer i no manufacturer d'agost de la Xina. El primer ha quedat en 49,4, millor que la dada prèvia i per sobre del que s'esperava, però encara per sota de 50, nivell que marca el límit entre expansió i contracció. El PMI no manufacturer ha baixat fins a 52,6 des de 53,8.

A nivell empresarial, eDreams ha publicat resultats al nostre país. L'agència de viatges en línia ha duplicat els ingressos, fins als 146 milions, al primer trimestre fiscal i ha tancat el període rebaixant les pèrdues fins als 13,9 milions. Així mateix, Urbas ha anunciat la compra de la promotora CHR i es dispara al Mercat Continu.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0076 dòlars (+0,64%). El petroli torna a caure després de cedir ahir amb força. El Brent perd els 100 dòlars el barril (-2,71%, 96,62 dòlars) i el WTI lluita per mantenir els 90 dòlars (-1,06%, 90,67 dòlars).

L'or cedeix un 0,24% (1.732 dòlars) i la plata, un 1,6% (17,99 dòlars).

El bitcoin avança un 0,8% (20.120 dòlars) i l'ethereum, un 0,82% (1.561 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,119%.

Noticias relacionadas

contador