ep archivo   un panel del ibex en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha claudicat i ha perdut els 8.000 punts després de diverses jornades aguantant aquest suport psicològic (-2,48%, 7.959,40 punts). La resta de borses europees també han patit pèrdues destacades properes al 3%. La jornada ha començat amb alces, però els índexs han passat a cotitzar plans ràpidament per després optar pel vermell. Tot això, en un dia que ja compta amb la referència de Wall Street, que també baixa amb força després del tancament d'ahir per festiu.

  • 11.071,90
  • 0,40%

Els inversors han conegut aquest dimarts els PMI serveis del mes de juny (a la zona de l'euro baixa fins als 53 des dels 56,1; a la Xina ha pujat fins als 54, 5, molt per sobre del que s'esperava). A més, el preu del gas a Europa segueix disparat per la por que Rússia talli definitivament el subministrament a Alemanya.

En aquest sentit, la notícia del dia és que l'euro s'ha desplomat en l'encreuament contra el dòlar i ha marcat mínims de 20 anys enfront del 'bitllet verd' als 1,0265 dòlars. "La recessió sembla inevitable, encara que hi ha indicis que la inflació podria haver tocat sostre", comenta Neil Wilson, analista de Markets.com. Així, el preu del petroli també s'enfonsa a prop del 10%.

ACOSTAMENT XINA-EUA

A més, la geopolítica, en forma d'acostament entre la Xina i els EUA, també ha estat al focus. El viceprimer ministre xinès, Liu He, i la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, han mantingut aquest dimarts una trucada virtual sobre qüestions macroeconòmiques, segons declaracions oficials de les dues parts. La lectura xinesa ha assenyalat la importància de coordinar les polítiques macroeconòmiques dels dos països i mantenir l'estabilitat de les cadenes de subministrament mundials. La declaració també ha esmentat els aranzels i les sancions dels Estats Units a la Xina.

El comunicat dels Estats Units ha esmentat un debat general sobre l'evolució econòmica i financera als dos països i a l'estranger, encara que no s'ha referit ni als aranzels ni a les sancions, i ha assenyalat l'impacte econòmic mundial de la guerra de Rússia contra Ucraïna.

Els Estats Units estan estudiant retirar els aranzels imposats als productes xinesos durant el mandat de Donald Trump com una manera de frenar la inflació. Els dos països han descrit la conversa com a "franca" i han acordat continuar parlant.

D'altra banda, cal destacar que Austràlia ha pujat tipus d'interès per tercer mes consecutiu, fins a l'1,35%.

CELLNEX, ABENGOA I ALTRES

Cellnex ha estat el valor més alcista (sembla que KKR lidera la carrera per aconseguir les torres de Deutsche Telekom), tot i que la majoria de valors ha tancat en negatiu.

Els valors més baixistes han estat Repsol, CaixaBank, Sabadell, Sacyr, Aena i Bankinter.

Aquest dimarts s'ha parlat d'Abengoa, que ha presentat davant del Jutjat Mercantil un recurs de reposició davant de la interlocutòria del magistrat de divendres passat que ordenava la liquidació de la multinacional sevillana i denegava els dos mesos de termini que havia sol·licitat l'empresa per arribar a un acord privat amb els creditors i possibles inversors nous.

Així mateix, la companyia ha presentat una carta d'intencions de la companyia portuguesa RCP amb caràcter vinculant, que recull la proposta conjunta de suport amb el fons Sinclair Capital Reserve, i es concreta en un compromís d'inversió al Grup Abengoa per un import total i conjunt superior a 200 milions d'euros sota l'articulació i la implementació de diferents mecanismes jurídics.

També ha estat notícia Oryzon, que ha anunciat un nou finançament a través d'un programa de bons convertibles per un import total de fins a 20 milions d'euros a 30 mesos.

BAIX VOLUM I BANDA LATERAL

L'IBEX ha perdut el suport dels 8.000 punts. "Compte amb el seu abandonament, ja que podríem veure com cobreix el buit baixista que va deixar el 9 de març passat als 7.783 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Només veuríem un senyal de fortalesa amb la superació de la resistència dels 8.374 punts", indica aquest expert, cosa que sembla poc probable a curt termini, a causa del sentiment negatiu que està afectant el mercat.

ALTRES MERCATS: L'EURO CAU A MÍNIMS DE 20 ANYS

L'euro cau a mínims de 20 anys enfront del dòlar pel temor d'una recisió a la zona de l'euro. En aquests moments, es canvia als 1,0257 dòlars (-1,57%).

El petroli també cedeix posicions amb moltíssima força. El Brent s'enfonsa gairebé un 10% (102,52 dòlars) i el West Texas, un 8,8% (98,82 dòlars).

L'or cau un 2% (1.764 dòlars) i la plata, un 3% (19,06 dòlars)

El bitcoin baixa un 1,7% (19.450 dòlars) i l'ethereum perd un 2,8% (1.088 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 2,794% davant dels temors d'una recessió, i la del bo espanyol baixa fins al 2,28%.

Noticias relacionadas

contador