ep paneles de valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 19 de mayo de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb guanys moderats (+0,32%, 8.427 punts) i continua amb el camí alcista. Això ha permès al selectiu espanyol enllaçar deu jornades consecutives de guanys i consolidar-se als 8.400 punts.

  • 11.074,60
  • -0,33%

La setmana arrenca amb un dilluns festiu a Espanya, però amb activitat borsària.

"La nostra visió de mercat continua sent prudent en un entorn d'elevada incertesa i un context macroeconòmic cada vegada més feble. Continuem en un escenari d'inflació elevada sense que es vegi el pic durant els propers mesos, i malgrat la moderació vista als Estats Units (pendent de confirmar aquesta tendència de relaxació), a Europa els riscos addicionals per la crisi del gas fan complicat trobar-ne un sostre”, assenyalen a Renta 4.

Afegeixen que, "encara que les valoracions resulten atractives en comparativa amb la seva mitjana històrica, podríem no haver vist encara el sòl de les borses, mentre queda encara pendent la revisió a la baixa dels beneficis empresarials, en què hauríem de veure cert ajustament en un escenari central de recessió suau. Tot i això, amb un elevat pessimisme existent als gestors, considerem apropiat prendre posicions en valors excessivament castigats assumint una recessió suau i tenint en compte que les borses solen avançar al cicle econòmic”.

Fora de les nostres fronteres, la sorpresa de la jornada ha arribat de la Xina, on el Banc Central (BPC) ha anunciat una retallada de 10 punts bàsics dels tipus d'interès a mitjà termini, situant-los al 2,75%, per a revitalitzar el creixement econòmic. El BPC injectarà 400.000 milions de iuans a l'economia xinesa enfront de l'alentiment del país.

AQUESTA SETMANA, PENDENTS DE LA INFLACIÓ I EL PIB A LA ZONA EURO

Pel que fa a l'agenda empresarial, cal assenyalar que la temporada de publicació de resultats trimestrals està pràcticament finalitzada a Europa. No així als Estats Units, on aquesta setmana serà intensa per a les empreses del sector de la distribució al detall.

Pel que fa a les cites macroeconòmiques, aquesta setmana el punt de mira dels inversors se situarà a l'IPC final de juliol a la zona de l'euro, després que aquests dies passats es conegués la dada d'inflació de diversos països, entre ells la d'Espanya. "La inflació probablement s'assentarà modestament per sobre de l'objectiu del 2% del BCE a llarg termini. A curt termini, un augment al 10% interanual (o més) serà seguit per una disminució significativa des de principis de 2023, que probablement culmini en una caiguda temporal per sota del 2% a principis del 2024 si els preus dels aliments i l'energia, incloent-hi el gas natural, retrocedeixen dels nivells elevats actuals", assenyalen a Berenberg.

També es farà públic el PIB del segon trimestre a la zona euro. Segons economistes enquestats per Bloomberg, "el risc d'una recessió a la zona de l'euro és el més alt des del novembre del 2020, ja que l'escassetat d'energia amenaça d'impulsar encara més la inflació rècord".

Aquesta setmana, a Alemanya es coneixerà l'índex ZEW de confiança inversora del mes d'agost, una dada que es preveu que mostri una nova contracció de l'índex que indicaria més deteriorament econòmic a causa de la incertesa pel subministrament de gas.

ALTRES MERCATS

Entre les primeres matèries, el preu del barril de petroli Brent cau un 4,13%, fins als 94,10 dòlars, mentre que el barril West Texas cedeix també un 4,2%, fins als 88,23 dòlars. Per part seva, l'unça d'or cedeix un 1,18%, fins als 1.794 dòlars. Igual es comporta la plata, que perd un 2,36%, fins als 20,21 dòlars.

Pel que fa a les divises, l'euro/dòlar corregeix un 0,7%, fins als 1,0189 dòlars.

El bitcoin avança un 0,41%, fins als 23.809 dòlars.

Noticias relacionadas

contador