ep dos paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 9 de mayo de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha anul·lat el rebot i ha tancat pla, (0,00%; 8.139,20 punts) després de marcar un màxim intradia als 8.259 punts. Això, després de la mala arrencada setmanal que es va viure ahir dilluns, amb fortes caigudes a ambdós costats de l'Atlàntic. Les borses del Vell Continent van començar a patir amb més ganes a mesura que es confirmava que Wall Street tindria una altra sessió complicada. El Nasdaq es va tornar a deixar ahir un 4%. El Dow Jones va perdre un 2% i l'S&P va baixar un 3,2% i va acabar el dia per sota dels 4.000 punts.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Des del començament d'any, el Nasdaq 100 ha perdut més d'un 25%, mentre que l'S&P500 i el DAX s'han deixat més d'un 15%. Durant bona part d'aquest any, l'augment dels rendiments dels bons nord-americans ha contribuït a pressionar a la baixa els mercats de valors per la preocupació que uns tipus més alts endureixin les condicions financeres, a més de pressionar els rendiments reals a l'alça. A hores d'ara, Wall Street també ha frenat el rebot que ha registrat a l'obertura, en un escenari molt baixista dominat per fortes bandades i volatilitat.

Avui s'ha publicat el ZEW a Alemanya (l'índex de situació actual va caure fins a -36,5 al maig, pitjor del que s'esperava; però l'índex de sentiment econòmic es va situar en -34,3, millor que el -41 previ i que l'estimació).

A més, es continuen coneixent resultats empresarials (com els d'Endesa, que va reduir el benefici un 31% després d'un primer trimestre "extremadament volàtil").

Els inversors, a més, seguiran pendents de la Xina, on continuen publicant-se febles dades macro. Aquest dimecres s'anunciarà l'IPC del mes d'abril i l'índex de preus de producció del mateix mes.

"Mentre que els inversors han passat la major part dels últims mesos preocupats pels esdeveniments a Europa i la guerra entre Ucraïna i Rússia, hi havia l'esperança que l'economia xinesa pogués ser capaç de recollir el relleu pel que fa al creixement mundial", assenyalen els experts de CMC Markets al seu informe diari.

"Ahir, per fi, es va veure que és poc probable que això passi, després que una altra mala sèrie de xifres comercials de la Xina reafirmés la idea que, per molt dolents que siguin les dades econòmiques, les autoritats xineses no semblen estar disposades a canviar de rumb pel que fa a la seva actual política de 'Covid zero', ja que les autoritats de Pequín i Xangai van endurir encara més les restriccions durant el cap de setmana", afegeixen.

Cal assenyalar que BlackRock ha retallat la seva recomanació sobre la Xina fins a neutral des de sobreponderar, citant un deteriorament de les perspectives macroeconòmiques i geopolítiques.

EL PETROLI SEGUEIX CAIENT

La preocupació per l'evolució econòmica mundial va portar ahir caigudes del 6% al petroli. Aquest dimarts el cru cau un 2%. El Brent se situa als 103,79 dòlars i el West Texas, als 100,93 dòlars.

Els experts segueixen preocupats per la situació a la Xina i l'impacte que això pugui tenir a la demanda de cru. "La situació de la Xina, la pujada dels tipus i els riscos de recessió creixents no estan ajudant els actius de risc", assenyala Warren Patterson, cap d'investigació de matèries primeres d'ING.

Les darreres dades van mostrar que el creixement de les exportacions xineses s'ha alentit a un sol dígit, el més feble en gairebé dos anys.

MASSA A PROP DELS 8.000 PUNTOS

L'IBEX va perdre aquest dilluns un 2,20% i va tancar als 8.139 punts, polvoritzant el suport dels 8.274 punts.

A curt termini, i malgrat els rebots, “tot sembla indicar que podríem veure una continuació de les caigudes fins al nivell dels 8.000 punts”, assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Si el selectiu no aconsegueix subjectar-se en aquests nivells, el més normal és que puguem veure una extensió de les retallades fins als mínims del buit alcista que va deixar als 7.783 punts, i sense descartar una volta als mínims anuals que va dibuixar al mes de març als 7.287 punts.

Els bancs (BBVA ha rebut una pujada de valoració de JP Morgan), i Grifols, han estat els millors valors de l'IBEX, mentre que Meliá (que ahir va publicar resultats) IAG i Almirall, que aquest dilluns es va enfonsar un 11%, han estat els més baixistes al costat d'Endesa, les xifres del qual tampoc no han agradat.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0561 dòlars (+0,05%). L'or puja lleugerament (1.863 dòlars), igual que la plata (21,85 dòlars).

El bitcoin rebota gairebé un 5% després de les últimes caigudes (32.166 dòlars), igual que l'ethereum, que avança un 8% (2.445 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins al 2,965% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 2,088%.

Noticias relacionadas

contador