ep archivo   un panel del ibex en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han tancat la setmana amb forts guanys després de les dades d'ocupació d'agost dels EUA (IBEX: +1,62%, 7.932 punts; DAX: +3,27%; CAC: +2 ,21%, FTSE 100: +1,87%).

  • 11.105,50
  • 0,50%

"La creació de 315.000 nous llocs de treball durant el mes és una bona notícia i es va situar lleugerament per sobre de les nostres expectatives. A més, més persones s'han reincorporat a la força de treball i, com a resultat, el creixement dels salaris va ser menor del que s'esperava, amb un guany mitjà per hora del 0,3% enfront del 0,5% del juliol", explica John Leiper, director d'anàlisi de la companyia Titan Asset Management.

"Aquesta xifra (...) va en la direcció correcta i s'inscriu en la idea que la inflació impulsada per la feina pot estar tocant sostre. En resum, són xifres positives, però no canviaran gaire la pujada de tipus (de la Fed) de 75 punts bàsics davant de 50 punts bàsics. Totes les mirades es dirigeixen ara a la propera dada d'inflació dels EUA del 13 de setembre", afegeix.

Dins de l'IBEX destaquen les pujades en Acerinox (+5,42%), ArcelorMittal (+4,17%) i Fluidra (+3,90%) i les caigudes en les energètiques; Solaria (-4,64%), Acciona Energía (-3,06%) i Acciona (-0,21%) són els únics valors que tanquen divendres en negatiu. A més, els últims cinc dies, el selectiu espanyol s'ha deixat al voltant d'un 1,5%. Al Mercat Continu, Ezentis està suspesa després d'anunciar ahir a la tarda-nit que havia sol·licitat preconcurs de creditors.

A més de les dates de l'ocupació als EUA, aquest divendres s'ha publicat la desocupació a Espanya del mes d'agost. L'atur puja en 40.428 persones, supera els 2,9 milions i registra el pitjor agost en tres anys.

NVIDIA

Aquest divendres se segueix parlant de Nvidia, que va caure ahir amb força (-7,6%) després que el govern dels EUA hagi pres la decisió de restringir-li les vendes a la Xina.

La companyia ha matisat que les autoritats li permetran continuar desenvolupant el seu xip d'intel·ligència artificial H100 a la Xina, cosa que significa una victòria per a l'empresa després de les últimes notícies.

Les 'tensions tecnològiques' entre els EUA i la Xina suposen un factor més que alimenta el conflicte geopolític entre els dos països. Durant els darrers anys, el govern dels Estats Units ha aplicat creixents restriccions a l'exportació de xips fabricats amb tecnologia nord-americana per por que les empreses xineses puguin utilitzar-los amb finalitats militars o robar secrets comercials.

BIDEN ENCÉN LA CAMPANYA

En un altre ordre de coses, aquest divendres els mitjans destaquen el to de l'últim discurs del president dels EUA, Joe Biden, i subratllen que ha encès la campanya de cara a les eleccions de meitat de mandat que se celebren al novembre.

Durant un discurs a la nació en horari de màxima audiència aquest dijous des de l'Independence Hall de Filadèlfia, Biden va aguditzar les crítiques que havia utilitzat recentment per descriure el seu predecessor i els partidaris de Donald Trump. Declarant que "la igualtat i la democràcia estan sota assalt" per part dels republicans "extremistes", va donar a entendre que l'única manera d'aturar-los és votar contra els republicans que donen suport a l'expresident.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia aLS 1,0017 dòlars (+0,73%). El petroli puja un 2,10% en tancar una setmana de fortes caigudes. El Brent se situa als 94,21 dòlars i el WTI, als 88,44 dòlars.

L'or avança moderadament (+0,92%, 1.725 dòlars), igual que la plata (+2,12%, 18,04 dòlars).

El bitcoin suma un 2,42% (20.306 dòlars) i l'ethereum, un 4,55% (1.632 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,239%.

Noticias relacionadas

contador