yellen dl fed us treasury debt usa
U.S. Federal Reserve (PD)

El Consell de Supervisió de l'Estabilitat Financera (FSOC, per les sigles en anglès) del Tresor nord-americà ha advertit sobre el risc que comporten per al sistema financer de la primera economia del món les criptomonedes no regulades i ha recomanat al Congrés que aprovi una legislació que atorgui una major capacitat de supervisió als mercats de criptoactius.

"L'informe conclou que les activitats de criptoactius podrien plantejar riscos per a l'estabilitat del sistema financer dels Estats Units i subratlla la importància d'una regulació adequada, incloent-hi l'aplicació de les lleis existents", ha declarat la secretària del Tresor, Janet Yellen, alhora que ha assenyalat que “és vital que les parts interessades del Govern treballin col·lectivament per avançar en aquestes recomanacions”.

En aquest sentit, el FSOC ha identificat tres llacunes a l'actual legislació: la limitada supervisió del mercat al comptat de criptovalors que no són valors; les oportunitats que puguin sorgir en cas d'arbitratge regulador i aprofitar les normes favorables; i si les empreses de criptomonedes haurien d'estar autoritzades a integrar múltiples serveis tradicionalment proporcionats pels intermediaris, com és el cas dels corredors de borsa.

"Sabem per la crisi financera del 2008 què passa quan els organismes reguladors no es coordinen eficaçment en relació amb els riscos que transcendeixen les fronteres jurisdiccionals: sorgeix un camp de joc desigual i els riscos d'estabilitat financera creixen a les ombres", ha assenyalat Michael Hsu, contralor interí de la Moneda.

L'informe del regulador destaca que "moltes empreses o activitats de criptoactius tenen considerables interconnexions amb entitats que tenen perfils empresarials arriscats i posicions opaques de capital i de liquiditat".

Així mateix, destaquen que aquestes companyies poden operar al país que més li convingui segons les diferents càrregues reguladores i l'actual sistema "pot no proporcionar una visió completa d'una empresa en conjunt o de les relacions amb tercers proveïdors de serveis". Per això, demanen considerar una legislació que atorgui capacitat per supervisar també les activitats de filials i subsidiàries, mesura que podria abordar el problema de l'arbitratge regulatori.

Per això, el FSOC recomana que els reguladors federals coordinin els seus esforços. Per abordar el problema específicament al mercat d''stablecoins', el consell va demanar al Congrés que aprovés un “marc prudencial” per als emissors d''stablecoins'. Així mateix, l'informe del FSOC recalca que els reguladors també hauran d'avaluar si les autoritats existents “són suficients” per supervisar aquests mercats.

D'altra banda, el regulador també ha subratllat els riscos a l'hora de protegir el consumidor, sobretot pel que fa a la informació que sol ser responsabilitat d'intermediaris. En aquest sentit, el FSOC assenyala que, si les plataformes de negociació continuessin assumint aquest paper d'intermediació, es podrien presentar “conflictes d'interessos que podrien donar lloc a incentius per liquidar les posicions dels clients”.

Noticias relacionadas

contador