ep bitcoin criptomoneda 20190704134909
PEXELS - Archivo

El mercat de les monedes digitals veu motius d'amarga alegria en els alarmants senyals que envia l'economia mundial. 17.000 milions de bons a tot el món que mostren rendiments negatius, la guerra comercial entre la Xina i els EUA que no cessa i els indicadors macro relacionats amb la indústria que apunten a recessió. Els experts d'aquest sector es pregunten si el bitcoin i la resta de divises de xifrat seran les grans beneficiades en un context de pànic financer similar al de 2008.

Michael J. Caseym de la MIT 's Digital Currency Initiative, considera que les injeccions de capital de la Reserva Federal dels EUA (Fed), per valor de 278.000 milions al mercat de recompra de valors, o "repo", van ser un punt d'inflexió. Durant quatre dies, el banc central va intervenir en aquest mercat per primera vegada des de la crisi de fa més d'una dècada, tot perquè els bancs poguessin satisfer les seves necessitats de liquiditat.

Els funcionaris de la Fed i els banquers van descartar el rar col·lapse de liquiditat com un problema derivat d'una sèrie de factors coincidents als mercats de bons i els pagaments d'impostos corporatius. "No va ser una explicació molt reconfortant", comenta Caseym, cosa que va provocar una allau de recomanacions davant aquest esdeveniment que venien a dir "compreu bitcoin".

"Però en realitat és difícil predir què significa tot això per als mercats de xifrat, almenys a curt i mitjà termini", assevera l'expert, en un article de CoinDesk. "Si es produeix un pànic financer similar al de 2008, es recorrerà al bitcoin com un nou tipus de 'refugi segur' no correlacionat o s'unirà a la resta d'actius si es produeix una àmplia aversió al risc", comenta.

"L'estratègia d'usar l'or o el ien com a valors refugi i al mateix temps comprar bitcoin o un altre actiu de xifrat per obtenir un alt retorn està guanyant adeptes", indica Naeem Aslam, analista de Think Markets. El bitcoin "ha demostrat que és una bona opció de cobertura davant els riscos del mercat", elabora per la seva banda Tom Lee, analista de Fundstrat, "exactament igual que l'or". I aquest comportament "incrementa les possibilitats que els inversors ho considerin un actiu d'inversió similar a altres", afegeix.

A més de l'eterna pregunta de si el bitcoin és un valor refugi, paper que ha lloat i qüestionat a parts iguals durant els recents vaivens dels mercats, l'expert en criptograma també planteja la qüestió de si "aquestes vulnerabilitats als mercats crediticis tradicionals ressalten la promesa de noves idees basades en la cadena de blocs".

Tot i això, assegura, "els signes d'estrès en el sistema financer tradicional ofereixen un marc valuós per pensar en com el món podria ser diferent i quin paper podria exercir la tecnologia cadena de blocs per habilitar aquest nou món".

Noticias relacionadas

contador