• La moneda digital cau un 7% però manté la barrera dels 10.000 dòlars
  • La moneda digital cau un 7% però manté la barrera dels 10.000 dòlars
bitcoin 20180111091017

Coincheck, la segona major plataforma d'intercanvi de moneda digital del Japó i una de les majors d'Àsia, ha suspès les retirades de fons dels seus clients, així com la possibilitat de realitzar dipòsits i comprar o vendre monedes virtuals, provocant un nou enfonsament de la cotització del bitcoin, que arribava a perdre més d'un 7% del seu valor, encara que conserva la cota dels 10.000 dòlars.

El tancament de les operacions podria ser a causa de la retirada de 600 milions de dòlars en XEM, el testimoni de la plataforma NEM

Fonts del sector apunten que el tancament de les operacions podria ser a causa de la retirada de 600 milions de dòlars en XEM, el testimoni de la plataforma NEM. No s'ha pogut confirmar si això obeeix a un hackeig o a un moviment planejat. De fet, aquest actiu pateix una caiguda de gairebé un 20%, mentre altres monedes digitals com el ripple o el cardano pateixen caigudes de doble dígit. L’ether, el bitcoin cash i el litecoin perden entre un 5% i un 10%. La capitalització total dels gairebé 1.500 tokens i monedes de xifrat cau 50.000 milions de dòlars des dels 560.000 milions que acumulava aquesta matinada.

En una sèrie de comunicacions a través de la seva pàgina web, Coincheck informava en un primer moment de les restriccions de dipòsits en la moneda digital NEM, sense oferir més informació sobre els motius o l'origen del problema.

Posteriorment i en successius missatges publicats per la plataforma, Coincheck anunciava la interrupció de les operacions de compra i venda en NEM, així com les retirades de fons en aquesta moneda digital, tot i que minuts després estenia la suspensió a tots els reemborsos i a totes les operacions amb el resta de monedes virtuals.

"Tots els reemborsaments de la plataforma es troben restringits, incloent-hi els d’iens. Gràcies per la seva comprensió. Estem fent tot el possible per reprendre les operacions amb normalitat tan aviat com sigui possible", informava la casa de canvi nipona sense precisar la causa de problema.

L'ús del bitcoin és molt popular al Japó. Al desembre, a prop del 31% de les compravendes mundials de bitcoins es van fer en iens, per darrere del dòlar (44%) però per davant del won sud-coreà (18%) i de l'euro (6%), segons jpbitcoin.com.

LA FALTA DE LIQUIDITAT, UN FACTOR DE RISC

Aquest tipus d'esdeveniments posen de manifest que la caiguda d'una o diverses de les plataformes d'intercanvi, per atacs de hackers o per una retirada massiva de capitals és un dels riscos que pateix aquest mercat. Davant d'aquesta amenaça, els experts avisen que la seguretat és el gran repte pendent de les monedes digitals i exposa la debilitat del sistema, "ja que no està clar que la infraestructura estigui preparada per aguantar un bombardeig constant d'atacs cibernètics, precisa Alberto Muñoz Cabanes, professor de la UNED.

Per a mostra un botó: el tancament al desembre de la plataforma d'intercanvi sud-coreana Youbit després de declarar-se en fallida pel robatori del 17% dels seus actius en un atac virtual. També al mes passat, dues de les majors casa de comerç de ‘digitals0, Coinbase i Bitfinex van patir problemes amb els seus servidors, per la massiva afluència de trànsit o per atacs de denegació de servei (DDoS). Fet que eleva l'alarma sobre la qüestió de si aquestes plataformes tenen la capacitat de tractar adequadament un sobtat volum de trànsit en condicions extremes.

Com, per exemple, "una retirada massiva de capitals davant d'una correcció del mercat realment important, d'un 50%", explica el professor de la UNED. A més, s'afegeix la qüestió de la liquiditat ja que per al també fundador d’X-Trader.net està a l'aire si els inversors recuperarien tots els seus fons davant una retirada massiva de capitals.

Igual que el 2014 va passar amb la fallida del Mt.gox, el col·lapse d'un o més intermediaris davant d'una situació de pànic d'aquest estil, provocaria una onada de desconfiança i podria repetir-se la història de fa gairebé quatre anys. La bombolla haurà esclatat i el preu podria desplomar-se sense fre.

Noticias relacionadas

contador