bitcoin 20221118183925

Recollida de beneficis al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) retrocedeix gairebé un 4% fins als 23.600 dòlars després de superar els màxims d'agost aquest dijous. L'ethereum (ETH), per part seva, cau un 1,6% fins als 1.650 dòlars.

Si cal resumir amb una paraula aquesta setmana seria amb “volatilitat”. Quan tot semblava indicar que les criptos estaven abocades a mirar cap avall, amb el bitcoin destinat a provar els 20.000 dòlars, es va produir un gir de guió inesperat. Ahir, la 'cripto' més gran del mercat es va disparar fins a arribar a superar els 25.000 dòlars per primera vegada des d'agost. Aquest rebot va ser entès per molts com un renovat optimisme pel mercat, malgrat la recent ofensiva reguladora de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) i altres titulars negatius a l'espai. Tot i això, les criptodivises semblen haver tornat a la realitat del mercat de valors.

"La marató de renda variable que es va allargar per motius qüestionables des de dimarts va acabar ahir entre llàgrimes, amb l'arribada d'una nova sèrie de dades econòmiques que van tirar per terra la retòrica optimista de l'aterratge suau", assenyala Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. La mala dada de preus de producció, que va pujar molt més del que s'esperava, va afectar el bon ànim dels inversors, però va ser el “desastrós” índex manufacturer de la Reserva Federal (Fed) de Filadèlfia el que va posar el darrer clau al taüt.

Aquesta referència va caure fins als -24,3 punts des dels 8,9 anteriors quan el consens estimava una lleugera millora fins als -7,4 punts. "Això va tirar per terra la idea que l'economia és forta, sense alimentar les expectatives de retallada de tipus de la Fed, ja que l'alentiment de la inflació necessita ser abordada durant algun temps més", explica Ozkardeskaya.

Mentrestant, els presidents de la Fed de Cleveland, Loretta Mester, i Saint Louis, James Bullard, van mostrar la seva inclinació a una pujada de 50 punts bàsics en els tipus d'interès. “Afortunadament per als alcistes de la renda variable, tant Mester com Bullard no voten aquest any. Però la seva condició de no votants no va fer que els seus comentaris sonessin menys aterridors”, matisa l'experta de Swissquote Bank.

“Les actes de la Fed de la setmana que ve podrien donar una mica més de llum sobre aquest procés de pensament, però els seus comentaris també plantegen la qüestió que, fins i tot si no hi havia un argument convincent per a un moviment de 50 punts bàsics en aquell moment, sens dubte les dades des de llavors suggereixen que hi podria haver un argument més fort per a un moviment de 50 punts bàsics al març”, apunta Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets UK.

Al sector de les criptomonedes, les principals notícies de la setmana tampoc deixen gaire marge per a l'optimisme. D'una banda, el tribunal que supervisa el cas penal contra Sam Bankman-Fried podria modificar-ne els termes o fins i tot revocar la fiança del fundador d'FTX. El jutge Lewis Kaplan estima que la violació de les condicions de la seva llibertat condicional són prou motiu per considerar que hi ha una “causa probable per creure que ha comès o intentat cometre un delicte federal mentre estava en llibertat, és a dir, manipulació de testimonis”.

D'altra banda, les informacions que Binance podria pagar una multa per saldar les possibles infraccions legals comeses en els darrers anys tampoc no han estat ben rebudes. Menys encara si es té en compte la recent acció reguladora sobre el criptovalor Binance USD (BUSD), sobre el qual alguns experts creuen que té més a veure amb la investigació de rentat de diners que sobrevola l''exchange' que amb la postura de la SEC al respecte de les 'stablecoins'. De l'altra, la Comissió ha demandat Do Kwon, fundador de Terraform Labs, per estafar els inversors al col·lapse de Terra.

A la resta del mercat, caigudes acusades en gairebé totes les principals altcoins. Només polygon (MATIC) i polkadot (DOT) acumulen un saldo positiu durant les darreres 24 hores.

contador