lagarde powell paris

Els dos principals banquers centrals del món es mostren completament alineats, com no podia ser d'una altra manera, quant al valor i el paper que han de tenir els actius digitals en l'economia global. La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, i el president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, han coincidit a desmarcar les anomenades 'stable coins' (monedes estables) de la resta d'actius especulatius. I ja que estan recolzades en el dòlar, Powell ha declarat que és la Fed que les ha de regular, almenys als EUA.

En aquests termes s'han expressat durant la taula rodona dedicada a recollir la resposta dels bancs centrals a l'ecosistema de les monedes digitals, en el marc de la jornada Opportunities and challenges of the tokenisation of finance organitzada per Banque de France.

Lagarde ha considerat que l'evolució dels valors digitals ha estat tempestuosa i ha anat de "fenomen cultural promogut per llibertaris a un instrument de pagament acceptat per Visa i que ha estat abusat per Terra i Luna", en què "la recerca de rendibilitat ha accelerat el procés". "És un fenomen que ha agafat el món per sorpresa i estem en un moment en què davant l'increment d'inversors, els reguladors i les agències de protecció dels consumidors hi tenen molt a dir", ha declarat la presidenta del BCE.

Sobre això, ha declarat que cal diferenciar entre els criptoactius, que "són purament especulatius i no constitueixen mitjans de pagament ni reserva de valor". En canvi, la banquera central ha lloat les monedes estables, que "són prometedores", encara que ara mateix representin un percentatge molt petit del criptovers, al voltant del 10%.

Al seu torn, Powell ha subratllat que "el principal objectiu com a reguladors és si hem de permetre que les monedes estables es facin servir de forma més global". "Els EUA estan treballant en una llei bipartidista per regular aquest segment. Les monedes estables prenen prestada la confiança de la Fed, que som els qui salvaguardem la confiança en el dòlar", ha prosseguit. Per tant, ha defensat el president de la Fed que "com les monedes estables estan basades en el dòlar, la Fed ha de ser el regulador federal als Estats Units d'aquestes monedes privades".

Pel que fa al dòlar digital, Powell ha declarat que és un procés que necessitarà uns dos anys, ja que necessiten el permís del Congrés.

Sobre les monedes digitals dels bancs centrals, Lagarde també ha declarat que hi ha un detriment de l'ús de l'efectiu i una demanda dels pagaments digitals. "Els bancs centrals han d'estar al capdavant de la innovació dels nous diners digitals", segons Lagarde, perquè, en cas contrari, "perdran el rol d'àncora que han tingut en el sistema financer de pagaments".

Més de 100 bancs centrals ara exploren les monedes digitals dels bancs centrals. A la zona de l'euro s'està treballant a l'euro digital, un projecte que s'està ajustant al programa dissenyat pel banc central. Pel que fa a les característiques que ha de tenir aquest futur euro digital, Lagarde ha recordat que "ha de ser un mitjà d'intercanvi eficient per als europeus, garantir pagaments immediats, èxit al 100%, incloure salvaguardes ben dissenyades i enfocat al sector retail". Ha posat èmfasi que "ha d'incloure intermediaris i els bancs comercials han de ser part del sistema".

També ha assenyalat la presidenta del regulador monetari de la zona de l'euro que "la infraestructura ha de millorar i que si els bancs comercials creuen que la tecnologia de llibre major distribuït ha de ser part important de les noves xarxes de pagament, el BCE ho ha de recolzar".

Powell ha emfatitzat que “la regulació (sobre actius digitals i DeFi) ha d'evitar els buits actuals i alhora permetre la innovació”. "Tenim molta feina a fer en aspectes molt nous com les bitlleteres desallotjades que permeten als tenidors ser custodis dels seus actius i poden ser usades per evadir capitals o sancions", ha citat, per concloure que "hi ha una necessitat de més regulació i de una regulació adequada".

Noticias relacionadas

contador