criptomonedas y el modelo 720 de hacienda

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha tornat a posar èmfasi en els riscos de la inversió en criptoactius. En una nova entrada al bloc, el regulador dels mercats ha recollit les paraules de Fabio Panetta, membre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE), que va parlar en un discurs a la Universitat de Columbia, sobre els riscos dels criptoactius per a l'estabilitat financera. A parer seu, estan provocant l'aparició d'un nou Salvatge Oest. I com a pal·liatiu a aquest extrem, la CNMV promociona un curs sobre actius criptogràfics que es pot realitzar des de la seva web.

A la introducció del curs, que és realment breu i té un qüestionari al final de 5 preguntes, el regulador indica que "els criptoactius i la tecnologia que els dona suport, poden ser elements que dinamitzin i modernitzin el sistema financer durant els propers anys". Tot i això, puntualitza, "les Autoritats Europees de Supervisió adverteixen als consumidors que molts criptoactius, pel seu caràcter molt arriscat i especulatiu, no resulten adequats com a inversió ni com a mitjà de pagament o intercanvi per a la majoria de consumidors minoristes".

Així mateix, prossegueix la CNMV, "un nombre cada vegada més gran de consumidors adquireixen criptoactius amb l'expectativa d'obtenir una bona rendibilitat sense ser conscients dels elevats riscos que això comporta". Entre ells, destaca el supervisor dels mercats "les extremes fluctuacions dels preus (volatilitat)" i la publicitat, sobre la qual ja va emetre regles concretes.

Les conclusions que s'extreuen del curs són les següents:

"Podeu perdre tots els diners que hi heu invertit; els preus poden baixar i pujar ràpidament en breus períodes; podeu ser víctimes d'estafes, fraus o atacs cibernètiques; i és poc probable que tingueu drets que us protegeixin o compensin si alguna cosa va malament".

"L'última conclusió és errònia i pot crear certa impressió, als consumidors, que no tenen drets davant de conductes contràries a l'ordenament. Això generaria impunitat als que realitzen aquestes conductes, enfront de la falta d'acció dels possibles perjudicats. I en generar impunitat, s'incentiva l'activitat no diligent", critica Alfredo Muñoz García, professor de dret mercantil a la UCM, en una publicació de Linkedin.

"Encara que no hi hagi regulació expressa (a veure si això també serà "culpa" del que inverteix) hi ha regulació que pot permetre la tutela dels drets dels consumidors, com: CC, CCom, CP, regulació del comerç electrònic, RGPD, etc.", subratlla.

L'organisme ha posat èmfasi així mateix en altres advertiments anteriors com "la possibilitat que el vostre banc us bloquegés el compte com a mesura de diligència per sospitar que hi podria haver un cas de suplantació de personalitat, de frau o, fins i tot, de blanqueig de capitals".

contador