rojo caida bitcoin
© Alberto Sánchez

Tot i que un reducte d'analistes segueixen mostrant-se optimistes en el bitcoin, moltes són les veus que alerten que la correcció que ha viscut la moneda digital i que ha esborrat un 40% dels seus guanys des del seu màxim històric del novembre no s'ha acabat. Ni tan sols és una de les més grans que s'han produït a la història de l'actiu criptogràfic, comparada amb altres ocasions en què s'ha corregit més del 50% del preu. Aquesta és precisament l'advertència de Paul Jackson, analista d'Invesco, que creu que el bitcoin pot caure per sota dels 30.000 dòlars el 2022.

Citant la caiguda del mercat de valors del 1929, Jackson argumenta, en un informe de deu "resultats improbables, però possibles per al 2022", recollit per diversos mitjans, que l'auge del valor del bitcoin té clars trets del fenomen anomenat "mania financera". "La comercialització massiva del bitcoin ens recorda l'activitat dels corredors de borsa durant el període previ al crack del 1929. Sabem com va acabar allò i el bitcoin ja ha caigut per sota dels 40.000 dòlars, seguint de prop la trajectòria descendent de la nostra fórmula de mania". I aclareix que la fórmula que segueix Invesco per detectar la mania per un producte financer "suggereix que s'experimenta una pèrdua del 45% durant els 12 mesos posteriors al pic d'una mania financera típica".

Si es complia aquesta comparació amb el mercat el 1929, el bitcoin podria caure fins als 34.000 dòlars a finals d'octubre del 2022, va dir Jackson. Especulant encara més, Jackson va afegir que d'acord amb la seva fórmula "les bombolles solen desinflar-se durant dos anys més. Per tant, creiem que no és massa exagerat imaginar que el bitcoin acabi caient per sota dels 30.000 dòlars aquest any (amb l'advertència que ja ens hem equivocat abans i que sembla estar passant per una sèrie de bombolles)”.

En el passat, el bitcoin ha mostrat un comportament semblant. El preu va tocar sostre el desembre del 2017 i el següent mes de gener del 2018 havia entrat en una severa correcció perdent més de la meitat del seu valor. Més tard, el bitcoin va continuar sent volàtil durant un llarg període de dos anys, l'anomenat criptohivern, i es va estavellar per sota dels 4.000 dòlars abans de reprendre el mega ral·li el 2020.

Noticias relacionadas

contador