bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

El mercat de les criptomonedes està experimentant un sensible rebot les últimes hores. L'impuls alcista ha portat el bitcoin (BTC) a pujar un 1,3% i a superar els 17.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) repunta un 1,5% i s'ha llançat cap als 1.300 dòlars.

La principal notícia a aquestes hores és la detenció de Sam Bankman-Fried (SBF), fundador i antic conseller delegat del malaguanyat 'exchange' FTX, a Bahames a petició dels Estats Units, acusat de cometre frau electrònic i de valors, així com de rentat de diners. Bahames, lloc de residència de Bankman-Fried i seu d'FTX, havia ordenat la congelació de tots els actius de Bankman-Fried i havia confirmat que estava investigant el fundador d'FTX, alhora que diferents mitjans van informar fa un mes que Washington i Nasau estaven treballant en la possible extradició d'SBF.

Cal recordar que abans d'aquest arrest estava prevista una compareixença de Bankman-Fried davant la Cambra de Representants del Congrés aquest dimarts, alhora que el Senat havia demanat que comparegués voluntàriament davant la Cambra Alta l'endemà, aquest dimecres 14. “ Em sorprèn escoltar que Sam Bankman-Fried ha estat detingut a les Bahames. El poble nord-americà mereix escoltar directament Bankman-Fried sobre les accions que han perjudicat més d'un milió de persones”, ha assenyalat Maxine Waters, la representant demòcrata que presideix el Comitè d'Afers Financers de la Cambra de Representants.

Per la seva banda, John J. Ray III, nou conseller delegat d'FTX, sí que compareixerà aquest dimarts davant la Cambra de Representants. L'encarregat d'arreglar el disbarat provocat per Bankman-Fried i els seus socis ha assenyalat en unes declaracions preparades abans de la seva audiència que el col·lapse de la plataforma va ser causat per “un grup molt petit d'individus summament inexperts i poc sofisticats” i va recalcar que Alameda Research, braç inversor de Bankman-Fried, tenia màniga ampla per prendre prestats fons d'FTX per a les seves tasques. Anteriorment, Ray va assegurar que la fallida d'FTX era pitjor que la de l'energètica Enron.

Tot i això, aquestes notícies no semblen haver influït dràsticament en el preu de les criptomonedes, que continuen esperant la dada d'inflació del novembre als Estats Units i la decisió de política monetària de la Reserva Federal (Fed) de demà. A hores d'ara, qualsevol cosa que no fos una pujada de 50 punts bàsics agafaria per sorpresa els inversors.

El que sí que sembla preocupar el mercat és la possible investigació per possible rentat de diners a Binance. Segons Reuters, el Departament de Justícia té sota la lupa la plataforma de Changpeng Zhao des del 2018 i està dividit sobre si presentar càrrecs penals sobre el principal 'exchange' del món o no.

“Les retirades a la plataforma posen de manifest la incertesa i la confiança destrossada a l'espai, una desesperació per no veure's atrapat en un altre esdeveniment FTX. Fins i tot quan la situació sembla molt diferent. Però això és el que fa la por, especialment en una situació en què la confiança s'ha vist tan greument danyada, com les últimes setmanes”, assenyala Craig Erlam, analista sènior de mercats d'Oanda, sobre això.

A la resta del mercat, Binance coin (BNB) s'enfonsa en resposta a aquestes informacions. Ripple (XRP), litecoin (LTC) i dogecoin (DOGE) repunten notablement.

Noticias relacionadas

contador