fed, cripto, criptomonedas

Nou gir de 180 graus al mercat de les criptomonedes. Tant el bitcoin (BTC) com l'ethereum (ETH) cedeixen al voltant d'un 3,9% i van cap als 24.000 i els 1.600 dòlars, respectivament.

Després d'una altra pujada que feia somiar els inversors, la criptomoneda reina torna a ser incapaç de consolidar els 25.000 dòlars. Els analistes s'inclinen per diferents motius per explicar aquest nou retrocés, i la publicació de les actes de la Reserva Federal (Fed) és una de les raons més recurrents i evidents.

"Sabem que els funcionaris de la Fed es mostraran preocupats per la fortalesa del mercat laboral i assenyalaran la resistència de l'economia per continuar pujant els tipus", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. Per això, explica, el més probable és que el document reflecteixi un to dur dels banquers que “podria llastar encara més el sentiment”. “Però sempre hi ha la possibilitat que el mercat vegi el got mig ple i no mig buit”, afegeix.

En aquest sentit, Ozkardeskaya creu que la correlació negativa entre accions i bons, després que les accions pugessin i els bons caiguessin pot estar arribant al final. “En absència de rumors de recessió, les expectatives de la Fed continuaran impulsant els mercats… però les expectatives cada cop més falcons de la Fed són dolentes per a les valoracions tant d'accions com de bons”, explica.

D'altra banda, Laurent Kssis, assessor de comerç de criptomonedes de CEC Capital, opina que una ruptura per sobre dels 25.000 dòlars depèn del rendiment de les empreses tecnològiques. “Les empreses tecnològiques van tenir un rendiment horrible l'any passat i tot depèn de com de bé es recuperin al primer trimestre. Per això BTC no està empenyent més”, assenyala en declaracions a CoinDesk.

Així mateix, Kssis subratlla que tornarem a veure un repunt del bitcoin quan acabi l'acumulació de capital a Tether (USDT), l''stablecoin' més gran del mercat. “Quan el BTC està pujant, el domini d'USDT tendeix a diluir-se”, apunta. Segons dades de TradingView, la quota d'USDT respecte a la capitalització total del mercat de les 'criptos' va caure de gairebé el 9% al 6,5% al gener amb la pujada del bitcoin, però s'ha mantingut estable en aquest nivell des de llavors.

Alhora, altres experts assenyalen l'avenç regulatori de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) com un factor que ha disparat la volatilitat del mercat. Segons dades del proveïdor de dades Kaiko, l'augment dels riscos reguladors ha fet efecte en el sentiment del mercat, i “és poc probable que la volatilitat desaparegui”. Des de la seva ofensiva sobre Kraken i Binance USD, assenyalen, els biaixos de compra i venda a llarg i curt termini han retrocedit fins a zero, cosa que indica un sentiment neutral al mercat d'opcions.

També són notícia els resultats de Coinbase, que n'ha donat una de freda i una de calenta al mercat. Tot i que la criptoborsa ha batut les previsions dels experts sobre el benefici i els ingressos, la veritat és que els ingressos per transaccions han caigut un 12% respecte a les xifres dels tres mesos anteriors. A més, el conseller delegat i cofundador de la plataforma, Brian Armstrong, ha criticat els reguladors pel seu “enfocament desarticulat” per regular l'esfera de les criptos.

A la resta del mercat, caigudes. Destaca la caiguda del 5% al cardano (ADA) i del 9% a la solana (SOL) i polygon (MATIC), la companyia creadora de la qual Polygon Labs ha anunciat una important ronda d'acomiadaments.

Noticias relacionadas

contador