ramiso heytrade solana portada
Alberto Sánchez

Solana és la nova nena bonica de les criptodivises. El prometedor token que arriba per fer callar les crítiques a la cadena de blocs que s'acarnissen en les seves dificultats per portar la tecnologia al món real. Vam xerrar sobre aquest projecte i sobre si val la pena invertir en aquest token, que s'ha colat en setena posició al Top Ten de les criptos, amb Ramiro Martínez-Pardo, CEO i fundador de HeyTrade.

La pedra angular del projecte Solana és clarament que sobresurt a l'hora de solucionar alguns problemes o barreres que presenta la cadena de blocs de l'ether i que dificulten la seva aplicació pràctica al món real, explica. En concret, el seu principal valor és que aconsegueix resoldre l'anomenat "trilema de la cadena de blocs", per la qual cosa no es poden aconseguir tres coses a la vegada: "Descentralització, rendiment i seguretat". Aquesta xarxa sorgeix amb el clar propòsit de desenvolupar una cadena de blocs que resolgui aquesta tricotomia i que sigui capaç de portar aplicacions pràctiques al món real, fonamentalment a les finances descentralitzades (DeFi per les sigles en anglès), on anteriors projectes que també rivalitzaven amb l'ether no acabaven de resoldre problemes com el de la necessitat d'un elevat grau d'immediatesa en les transaccions.

Malgrat l'entusiasme que suscita, és impossible dirimir si acabarà solana per imposar-se realment a l'ethereum i a altres 'altcoins' com cardano, que també es fonamenten en cadenes de blocs amb aplicacions al món real com les anteriorment citades dDeFiefi o els tokens no fungibles (NFT pels seus sigles en anglès). En el context actual de creixement i competència, "es fa difícil dir si la vencedora resultarà una d'elles o alguna nova que en sorgeixi durant els pròxims mesos", de manera que cal estar molt pendents de què passarà, recomana Martínez-Pardo. No descarta el CEO de HeyTrade que també s'acabi donant un procés d'especialització, en el qual cada cadena de blocs s'acabi optimitzant per a determinades aplicacions.

Punt i a part mereix el bitcoin per l'expert, ja que la més operada de les monedes digitals ha adquirit un paper clar de magatzem de valor, com a alternativa digital a l'or o actius d'aquest tipus, de manera que no creu que la resta de xarxes facin ombra a la creació de Satoshi Nakamoto.

En el fet que els inversors es plantegin diversificar les seves carteres amb aquest tipus de tokens, més enllà del bitcoin, Martínez-Pardo apunta que "per a aquells operadors que es puguin permetre suportar les pèrdues que comportaran tokens com solana, quant arribin les conegudes correccions del mercat, pot ser una bona opció invertir en aquelles que van guanyant tracció". Això sí, crida a circumscriure la inversió als 10 principals tokens per capitalització de mercat.

contador