coinbasecb1

L'increment del volum d'operacions que s'ha vist a les plataformes de compravenda de criptomonedes en grivnas, però especialment en rubles, ha posat en alerta les autoritats nord-americanes i europees. Tant la Unió Europea (UE) com el departament del Tresor dels EUA han considerat la possibilitat que els oligarques russos i els habitants del país que ha envaït Ucraïna usin el bitcoin i les altcoins per evitar les sancions imposades a Rússia i estan donant directrius específiques per a les plataformes de 'criptos'.

En concret, el Tresor nord-americà ha publicat una nova normativa sobre les monedes digitals i els participants al sector. Ha advertit les borses de monedes digitals que no facilitin les transaccions de persones o entitats que figurin a la llista de sancions.

"Tots els béns i els interessos en els béns que es troben als Estats Units, que en endavant entren als Estats Units, o que són o en endavant entren a la possessió o al control de qualsevol persona dels Estats Units de les següents persones estan bloquejades i no poden ser transferides, pagades, exportades, retirades, o tractades d'una altra manera... transaccions o tractes enganyosos o estructurats per eludir qualsevol sanció dels Estats Units, fins i tot mitjançant l'ús de monedes o actius digitals o l'ús d'actius físics", assenyala el document.

A més, el president de la Fed, Jerome Powell, ha declarat aquest dimecres que la invasió de Rússia a Ucraïna podria emfatitzar la necessitat d'una regulació de les criptos per evitar que els individus sancionats les utilitzin com a mitjà d'evasió d'aquestes penalitzacions. "[El conflicte entre Ucraïna i Rússia] subratlla la necessitat d'una acció del Congrés sobre les finances digitals, incloent-hi les criptodivises", va dir Powell. "Aquesta indústria florent té moltes parts, i no hi ha el tipus de marc regulador que requereix", va comentar el cap de la Fed davant del Congrés.

Aquest dimecres també ha transcendit que la UE prepararà mesures al sector de les criptomonedes perquè aquestes no contribueixin al fet que Rússia evadi les sancions financeres imposades pels Estats membres pel seu atac militar a Ucraïna, segons han acordat aquest dimecres els ministres d'Economia i Finances dels Vint-i-set. Així ho ha explicat el ministre francès i presidència de torn de la UE, Bruno Le Maire, que ha informat que els Vint-i-set han convingut la necessitat de treballar en "mesures suplementàries" que incrementin l'efectivitat de les sancions que s'han posat en marxa, com la paràlisi del Banc Central rus o la congelació dels seus actius.

Tot això evidencia que els governs occidentals són conscients que les monedes digitals, en gran mesura no regulades, algunes de les quals poden ser difícils de rastrejar a nivell internacional, ofereixen una forma potencial perquè les persones que figuren a la llista de sancions puguin eludir-les. Tot i que la normativa del Tresor nord-americà només s'aplica a les entitats d'aquest país, els funcionaris federals demanen a les borses de tot el món que la compleixin. "Amb tot probabilitat, podem esperar directrius similars dels departaments governamentals del Regne Unit, Europa i altres països als propers dies", assenyalen des de Coingeek.

Mentre que les entitats nord-americanes compliran ràpidament amb la normativa del Tresor, la majoria de les borses han denegat la petició del govern ucraïnès de bloquejar les adreces IP russes i congelar els actius russos i bielorussos. La petició va arribar directament del viceprimer ministre ucraïnès i ministre de transformació digital, Mikhaïlo Fedorov.

Mentre que alguns, com la plataforma d'actius digitals d'origen ucraïnès DMarket, van acatar la petició, altres com Binance, Coinbase i Kraken s'hi van negar.

Noticias relacionadas

contador