ep archivo   las crecientes demandas de electricidad de bitcoin han atraido casi tanta atencion como
DOMINIO PÚBLICO - Archivo

El bitcoin ha deixat pujades per tercer dia consecutiu aquest dimecres, amb un nou màxim lleugerament per sobre de 45.000 dòlars, preus que no es veien des del 10 de febrer. Tot i que dijous torna a retrocedir, el mercat dels criptoactius manté el seu aspecte positiu i els recents guanys fan pensar els analistes que encara queda metxa al 'ral·li' iniciat a la calor de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Alguns experts es fixen en els 50.000 dòlars com a objectiu de curt termini, ja que les monedes digitals cobren protagonisme en el conflicte armat, ja que "s'està demostrant un cas d'ús real", apunta Craig Erlam, analista d'Oanda.

  • 70.310,83$
  • 4,27%

"La crisi a Ucraïna i les sancions russes ofereixen una oportunitat perquè les criptodivises mostrin el seu valor", assenyala aquest expert, "ja sigui a través de mitjans positius com les donacions per ajuda als ucraïnesos", ja sigui al seu Ministeri de Defensa, que ha obert una cartera per a donatius en dogecoins, o "la preservació del capital per als russos corrents, una rara excepció en què es podria argumentar que les criptos poden ser un magatzem de valor relatiu". "Les criptomonedes estan mostrant un cas d'ús en els últims dies i això s'està reflectint en el preu, tant per la demanda relacionada com, sens dubte, per l'especulació arran d'això", assegura Erlam.

Tot i això, altres experts indiquen que l'actual crisi també dona ombres sobre aquest mercat, ja que els oligarques russos també fan ús d'aquests actiu per subvertir les sancions, cosa que crida l'atenció dels EUA i no precisament de manera positiva. Durant les últimes hores han transcendit informacions que els representants demòcrates del Senat nord-americà estan pressionant el Departament del Tresor per obtenir informació sobre aquesta potencial evasió de les sancions i sobre què es pot fer si es demostra que Rússia s'està refugiant a les criptomonedes.

En concret, han remés una carta a la secretària del Tresor, Janet Yellen, per preguntar sobre el "progrés del departament en la supervisió i aplicació del compliment de les sancions per part de la indústria de les criptodivises" abans d'expressar les seves preocupacions "que els delinqüents, els estats delinqüents i altres actors puguin utilitzar els actius digitals i les plataformes de pagament alternatives com un nou mitjà per ocultar les transaccions transfrontereres amb finalitats nefastes”.

Aquestes informacions arriben en un moment en què la negociació del bitcoin amb rubles i grivnas es troba a màxims i sembren preocupació entre els inversors, ja que “si els EUA comencen a veure que els russos estan utilitzant el bitcoin com un mitjà per evitar les sancions, és molt probable que puguin impulsar una acció coordinada per prohibir la moneda digital", avisa Naeem Aslam, cap danàlisi d'AvaTrade.

"Prohibir el bitcoin sota aquest escenari portarà una volatilitat molt més gran al preu. Pot fer trontollar tot el mercat financer perquè moltes empreses tenen una exposició massiva dels seus balanços en aquest actiu. Però, sens dubte, és una cosa al qual els operadors han d'estar atents", afegeix l'expert.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, "encara és aviat per llançar les campanes al vol, però és clar que les sensacions cada dia que passa són millors", comenta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "Però fins que no salti amb claredat per sobre dels 46.000 dòlars, aquí no ha passat res", afegeix.

Dimecres, el ral·li es va frenar una mica per sobre dels 45.000 dòlars. Es va formar un màxim a prop dels 45.349 i el preu ara corregeix els guanys, ja que el preu ha retrocedit per sota de 44.000 a les últimes hores. El preu també va provar el nivell de retrocés del 23,6% de fibonacci del moviment ascendent des del mínim dels 37.030 dòlars fins al màxim de 45.349 dòlars.

La primera resistència clau és a prop del nivell de 45.000 dòlars. Un moviment clar per sobre d'aquest preu podria apuntar a un augment més gran fins als 45.500 dòlars i provar la zona de resistència de 46.500 dòlars. La següent resistència important per als 'bous' podria estar a prop del nivell de 47.200 dòlars.

Les balenes tindran molt a dir en l'acció del preu, comenten els experts, ja que el repunt a l'activitat de les mans fortes del mercat va frenar les vendes de la setmana passada als 35.000 dòlars. Segons dades de la plataforma d'anàlisi de la cadena de blocs Santiment, "les balenes cada vegada són més actives en la realització de transaccions massives. Durant els últims tres dies, s'han realitzat 13.400 transaccions de bitcoins que superen el milió de dòlars en valor".

Noticias relacionadas

contador