bitcoin burbuja

El bitcoin aconsegueix trobar una mica d'estabilitat aquest dijous, després de passar les últimes 24 hores presa de les vendes i de protagonitzar un altre episodi d'elevada volatilitat que deixa, de tant en tant, el mercat de les monedes digitals. La divisa deixa una moderada pujada del 0,3%, just per sota del nivell dels 8.500 dòlars, però manté la caiguda de 1.500 dòlars en el seu preu des de dilluns, 23 de setembre.

Els experts no s'acaben de posar d'acord sobre els catalitzadors d'aquesta onada de vendes, tot i que en donen diversos motius. Pel que es mostren coincidents és en què no es poden descartar que prossegueixi el declivi, de camí als 6.000 dòlars des d'aquí. "Estem posant a prova la mitjana mòbil de 200 dies", assenyala Mati Greenspan, analista d'eToro. "Hem d'estar vigilants per si arriba el rebot, la fallida amb força o si segueix sobre aquest preu durant uns dies", elabora.

El pronunciat moviment a la baixa es va iniciar al voltant de preus de 10.000 dòlars, però no va ser fins a la nit de dimarts quan es va incrementar. En els moments més durs de la sessió, la moneda virtual va arribar a marcar un mínim de 8.105,26 dòlars per bitcoin, el seu preu més baix des del passat 13 de juny, i a acumular un retrocés durant el dia proper al 17%. La coincidència d'aquest enfonsament amb la notícia de l'impeachment al president dels EUA, Donald Trump, fa pensar l'expert d'eToro que va ser una de les causes: "Es parla que el bitcoin és un actiu descorrelacionat, però es pot relacionar perfectament amb les notícies dels EUA".

"S'han conjugat alguns factors que han afavorit aquesta circumstància", relata per la seva banda IG Markets, "com la freda acollida que han tingut els nous futurs sobre el bitcoin llançats per Intercontinental Exchange Group, propietària entre d'altres mercats de la Borsa de Nova York".

Després de registrar una vertiginosa pujada al final de 2017 que el va portar a marcar màxims històrics als 19.763,50 dòlars per bitcoin el desembre, la seva cotització va anar retrocedint a marxes forçades al llarg de 2018, any durant el qual va arribar a caure fins als 3.126,69 dòlars en tan sols 12 mesos.

En aquest moment, els inversors atrapats en la moneda van veure com el seu actiu començava a recuperar-se de nou i, després de cinc mesos consecutius de pujada, la cotització de la moneda digital es va revalorar un més d'un 300%, fins a aconseguir un màxim de 2019 als 13.852,71 dòlars al mes de juny.

Ara, "després de tres mesos de números vermells accentuats amb les caigudes d'aquesta última setmana, el preu de la moneda digital s'ha allunyat ja gairebé un 40% d'aquests nivells", reflecteixen els analistes d'IG Markets.

Però les males notícies no només afecten els propietaris del bitcoin, ja que el mal comportament de la divisa virtual hegemònica (68% de la capitalització total del mercat de moneda digital) s'ha contagiat a la resta d'actius digitals: ethereum, ripple, bitcoin cash i litecoin es deixen més d'un 20% durant l'última setmana.

Noticias relacionadas

contador