ep bitcoin 20171022113003
PIXABAY

L'estratosfèric ral·li del bitcoin avança a tota màquina i porta ressons de les seves pujades de 2017, quan la més operada de les monedes de xifrat va tocar el seu màxim històric als 20.000 dòlars. Encara lluny d'aquests preus, la creació de Satoshi Nakamoto es dispara més d'un 13,5% aquest dimecres i depassa els 12.000 dòlars. De fet, el màxim més recent se situa pròxim als 13.000 dòlars, als 12.776 bitllets verds, segons dades de CoinMarketCap.

La moneda digital no cotitzava en aquests preus des de gener de 2018, una fita de 17 mesos que ha vingut alimentat per l'anunci del Projecte Libra de Facebook i pel FOMO (Fear Of Missing Out -por de quedar-se fora) que s'ha desfermat des que es van superar els 10.000 dòlars divendres passat. El factor estacional del mes de juny, que sol ser molt bo per a les monedes digitals, i el paper d'actiu refugi de l'anomenat or 2.0 també tenen el seu pes en la recent pujada, expliquen els experts.

Des dels màxims de finals de 2017, el preu de la moneda digital s'havia desinflat. Va arribar a caure fins als 3.000 dòlars i a cotitzar en un rang de 3,300 a 4,100 dòlars durant diversos mesos. Però des de finals de febrer d'aquest any, el bitcoin s'ha anat recuperant a mesura que les grans empreses han anat anunciant projectes relacionats amb monedes digitals. Aquest any, la moneda digital s'ha s'ha revalorat en més d'un 200%, l'avanç només el juny és de gairebé un 50%.

Quant a la resta de monedes digitals, el verd tenyeix la majoria d'actius més operats, amb avenços del 5% en l'ethereum. No obstant això, és en el bitcoin en què s'està veient un volum més que abundant. És de gairebé 30.000 milions de dòlars, mentre la seva capitalització depassa els 225.000 milions, un domini de més del 62%, xifra que no es veia des d'inicis de desembre de 2017, precisament abans d'arribar a la seva fita històrica. L'acumulat total del mercat supera els 360.000 milions de dòlars per primera vegada en 13 mesos.

Juan Enrique Cadiñanos, director d'anàlisi d'Admiral Markets, assenyala que la més cotitzada de les monedes criptogràfiques està experimentant un auge després d'haver-se "reinventat", de manera que "ja no és un actiu tan especulatiu com abans". La seva opinió és que el preu del bitcoin seguirà en ascens, tot i que no arribarà a la fita dels 20.000 dòlars de desembre de 2017 "almenys no, a curt termini".

La discussió sobre si la reina de les monedes digitals és una moneda o un magatzem de valor segueix candent. En referència a això, Jesús Perez, director del Digital Asset Institute, opina que "dins del que és l'economia criptogràfica, els inversors ho fan servir com un magatzem de valor". "S'ha convertit en l'or de la nova generació", declara, per la qual cosa suposa una "millor implementació del paper que sempre ha tingut el metall preciós com a refugi". "Hi ha molta gent que ha emmagatzemat valor en l'actiu digital", arrodoneix, "s'estima que més de 150.000 milions de dòlars".

Pel que fa a si invertir en monedes digitals, els experts ho tenen clar: no més d'un 15% de les nostres carteres. "La meva recomanació és invertir unes engrunes, col·locar una prudent ordre de prou pèrdues i a gaudir-ne", aconsella Ramon Morell d'Experiència Trading en una nota per a clients.

Noticias relacionadas

contador