ep ayatola ali jamenei
OFICINA DEL LÍDER SUPREMO DE IRÁN - Archivo

El president de l'Iran, Hassan Rohani, ha restat importància aquest dimarts a les sancions imposades pels Estats Units contra el líder suprem del país, l'aiatol·là Ali Khamenei, i ha considerat que la Casa Blanca és "retardada mental", un insult que l'Iran ha usat en el passat per referir-se al president Donald Trump.

Durant un discurs retransmès en directe a la televisió estatal, Rohani ha defensat que les sancions contra Khamenei fracassaran, ja que el líder suprem no té béns fora del país, alhora que ha considerat que les últimes mesures demostren la desesperació dels Estats Units.

"Les accions de la Casa Blanca signifiquen que és retardada mental", ha sostingut el mandatari iranià. "La paciència estratègica de Teheran no vol dir que tinguem por", ha aclarit Rohani, que ha considerat que amb el seu gest Washington demostra que realment no està interessat en el diàleg.

Prèviament, el portaveu del Ministeri d'Exteriors iranià havia assegurat que la decisió dels Estats Units d'imposar sancions contra Khamenei i altres alts funcionaris ha tancat permanentment la via diplomàtica entre Washington i Teheran.

Els Estats Units ha imposat aquest dilluns sancions específiques contra el líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, i vuit alts càrrecs de la Guàrdia Revolucionària, i congelarà "milers de milions de dòlars" addicionals d'actius iranians com a part d'un nou paquet de restriccions emeses després de abatre un avió no tripulat nord-americà la setmana passada quan volava a prop de la costa de l'Iran.

El secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, ha precisat durant l'anunci que les sancions han estat adoptades una vegada més sense consultar amb els aliats internacionals de Washington, que encara mantenen contactes diplomàtics amb l'Iran com a signants de l'acord nuclear de 2015 del qual el president nord-americà, Donald Trump, es va desvincular unilateralment l'any passat.

Les sancions tindran com a objectiu "negar a la cúpula de poder iranià l'accés a recursos financers", segons el comunicat emès aquest dilluns pel Departament del Tresor, en què avisa que "qualsevol institució financera estrangera que faciliti sabent qualsevol transacció" el líder iranià o als seus assessors "serà expulsada del sistema financer nord-americà".

Mnuchin ha avisat durant una compareixença que també imposarà a finals d'aquesta setmana sancions contra el ministre d'Exteriors, Mohammad Yavad Zarif, que durant els últims dies ha presentat proves que el dron nord-americà va ser derrocat dins de territori iranià i, per tant, el seu país estava plenament justificat per realitzar aquesta acció.

Entre els comandants de la Guàrdia Revolucionària sancionats en l'ordre executiva d'aquest dilluns destaca Ali Reza Tangsiri com a "màxim responsable d'una estructura dissenyada per sabotejar vaixells en aigües internacionals" de l'estret d'Ormuz, on aquest mes va ocórrer un altre incident entre els Estats Units i l'Iran, acusat per Washington d'atacar dos petroliers.

També ha estat sancionat el considerat responsable directe de l'abatiment de l'avió, el comandant de la Força Aeroespacial de la Guàrdia Revolucionària, Amirali Hayizadeh, supervisor, a més, del "provocador programa de míssils de llarg abast de l'Iran", segons el comunicat, que esmenta específicament també el comandant d'Infanteria Mohamed Pakpur, considerat un dels màxims assessors de l'Exèrcit sirià.

Al costat de Tangsiri, Hayzadeh i Pakpur han estat sancionats també 5 comandants dels cinc primers sectors de la Marina de la Guàrdia Revolucionària iraniana.

Noticias relacionadas

contador