rohanibien

El president de l'Iran, Hassan Rohani, ha recalcat que Teheran "no busca una guerra" amb els Estats Units o cap altre país, alhora que ha tornat a criticar Washington per imposar sancions contra el país.

"L'Iran no té interès a incrementar la tensió a la regió i mai busca una guerra amb cap país, incloent-hi els Estats Units", ha dit el mandatari, durant una conversa telefònica amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron.

Durant la conversa, Rohani ha dit que Teheran "sempre ha estat compromès amb la pau regional i l'estabilitat", si bé, ha advertit que si les forces nord-americanes tornen a violar l'espai aeri del país, hi haurà una resposta "decidida".

Així mateix, ha dit que "si l'acord nuclear hagués estat aplicat per totes les parts s'haguessin vist esdeveniments positius a la regió", en una crítica al president nord-americà, Donald Trump, per retirar el país del pacte el maig de 2018.

Rohani ha reiterat que el respecte a l'acord per part de l'Iran es va fonamentar en les promeses de la Unió Europea (UE) de garantir els interessos econòmics del país, cosa que "no és s'ha materialitzat", segons l'agència iraniana de notícies IRNA.

En aquest sentit, ha assegurat que el país seguirà deixant de complir diverses clàusules si no s'arriba a una solució, abans d'apuntar que l'acord no serà renegociat a causa que els Estats Units "ha demostrat que no està a favor de resoldre els problemes" .

El president iranià ha acusat, a més, els Estats Units de les tensions a la regió i ha reiterat que el dron nord-americà enderrocat la setmana passada a l'estret d'Ormuz es trobava a l'espai aeri del país.

Per la seva banda, l'oficina de Macron ha dit que la conversa ha tingut lloc com a part d'una iniciativa de París per evitar un augment de les tensions al Pròxim Orient, tal com ha recollit l'agència de notícies Reuters.

ELS EUA "VA SUBESTIMAR" IRAN

Rohani va assenyalar hores abans que els Estats Units "havia subestimat" la capacitat militar de l'Iran durant el sobrevol del dron atès que "no esperava" que Teheran pogués enderrocar-lo.

"No vull dir que voldríem humiliar els Estats Units, perquè no busquem humiliar a ningú, però això va ser un bon impuls per l'ànim de la nostra nació. Tenim les capacitats necessàries", va dir.

"Diem que tenim paciència estratègica, però paciència no és el mateix que por. No tenim por dels Estats Units", ha assenyalat. "La nostra paciència té una 'línia vermella'. Les nostres fronteres són la nostra 'línia vermella'", va tancar.

Durant la jornada, el ministre d'Exteriors iranià, Mohammad Yavad Zarif, va acusar l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Bolton, de "tramar una guerra". La tensió entre els dos països ha anat en augment des que fa un any Estats Units va abandonar de manera unilateral l'acord nuclear signat el 2015 i hagi reintroduït des de llavors les sancions contra l'Iran.

Trump ha deixat clar que l'opció militar no està fora de la taula, però aquest dilluns va optar per reforçar les sancions amb vista a augmentar la pressió sobre l'Iran, incloent-hi sobre el líder suprem, l'aiatol·là Ali Khamenei, a la llista de dirigents iranians sancionats.

Noticias relacionadas

contador