dl china asia shopping street markets yuan renminbi pb
Sharecast / Andy Leung via Pixabay

L'índex de preus del consum (IPC) xinès del mes de novembre va pujar menys del que s'esperava, un 2,3% davant del 2,5% previst per un sondeig de Reuters. Tot i això, els preus dels aliments frescos, especialment els vegetals, s'han arribat a disparar un 30,6%, mentre que el porc, amb gran pes en l'índex de preus global, ho ha fet un 12,2%.

Els preus d'altres aliments van pujar al mes passat a la Xina, amb un increment global de l'1,6% interanual, enmig d'un augment mundial. L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació va dir que el seu índex internacional de preus dels aliments es va disparar el 27,3% interanual al novembre i va assolir el nivell més alt des del juny del 2011.

A la Xina, l'oficina d'estadístiques va dir que el preu dels ous es va disparar un 20,1% al novembre respecte a fa un any, mentre que el peix d'aigua dolça va pujar un 18%.

Aquesta matinada també s'han conegut les dades de l'índex de preus de producció (IPP), que va pujar un 12,9% i van superar les expectatives d'un augment del 12,4%. Però el nivell del novembre va suposar una desacceleració respecte a l'octubre, quan l'índex va pujar el 13,5%.

L'índex de preus al productor ha pujat a nivells rècord aquest any, ja que els preus de les primeres matèries s'han disparat.

Les últimes xifres de l'IPC i l'índex de preus industrials (IPP) de la Xina apunten que hi ha pocs indicis que l'augment de la pressió inflacionista mundial estigui disminuint-se, segons indiquen els experts. "Això no augura res de bo per als propers mesos, ja que l'IPP tendeix a avançar-se a les xifres de l'IPC, no només a la Xina, sinó a tot el món. Els preus dels aliments, més preocupants, també van pujar, ja que els preus de les verdures van augmentar un 30,6%, una tendència que sembla repetir-se a tot el món", expliquen els experts de CMC Markets al seu informe diari.

contador