fumio kishida presidente japon portada
© Alberto Sánchez

El partit governant del Japó i el seu soci de coalició van obtenir una important victòria en unes eleccions parlamentàries celebrades diumenge, impregnades de significat després de l'assassinat de l'exprimer ministre Shinzo Abe, enmig de la incertesa sobre com la pèrdua pot afectar la unitat del partit.

El Partit Liberal Democràtic i el seu soci de coalició menor, Komeito, van elevar la seva presència conjunta a la cambra de 248 escons fins als 146 -molt més de la majoria- a les eleccions per a la meitat dels escons de la cambra alta, menys poderosa.

Això permetria a Kishida treballar en polítiques a llarg termini, com la de seguretat nacional, la seva política econòmica de "nou capitalisme", encara imprecisa, i l'objectiu del seu partit, llargament acariciat, d'esmenar la constitució pacifista de postguerra redactada pels Estats Units.

Ara una proposta de canvi d'aquesta carta magna és una possibilitat. Amb l'ajuda de dos partits de l'oposició que recolzen el canvi de la carta, el bloc governant compta ara amb la majoria de dos terços a la cambra necessària per proposar-hi una esmena, cosa que la converteix en una possibilitat realista. El bloc governant ja té assegurat el suport a l'altra cambra.

Kishida es va congratular de la important victòria, però el seu triomf ha estat entelat per la pèrdua d'Abe i la difícil tasca d'unificar el partit sense ell. En entrevistes amb els mitjans de comunicació diumenge a última hora, Kishida va repetir: "La unitat del partit és més important que qualsevol altra cosa".

Noticias relacionadas

contador