• JP Morgan assenyala que el ritme de reducció en els actius improductius serà clau
  • HSBC destaca el mèrit estratègic, tot i que s'observa riscos de execució i litigació
botinpopular
Ana Botín

Els bancs d'inversió comencen a valorar l'adquisició de Banc Popular realitzada per Banc Santander. Els analistes d'HSBC reiteren el consell de 'mantenir' en cartera Santander amb un preu objectiu de 6,65 euros per acció i un potencial alcista del 15% sobre el preu actual de mercat (+0,5%, fins a 5,77 euros).

  • 4,76€
  • 0,09%

Aquests experts consideren "sòlida" l'operació de compra de Popular, encara que afegeixen que comporta "riscos d'execució i de litigació". Els paràmetres financers funcionen i la transacció té sentit estratègic. A més, el retorn de capital previst és proper al 15% i l'operació és neutral per a la posició de capital del banc presidit per Ana Botín. Finalment, és potencialment positiva per al benefici per acció (BPA) a partir de 2019.

Des de JP Morgan Cazenove, reiteren el consell de sobreponderar (afegir el valor en cartera), amb un preu objectiu de 6,70 euros per acció, molt similar al que va establir HSBC. Aquests experts destaquen que Santander es converteix en el major banc d'Espanya després de comprar Popular i que serà l'entitat amb major cobertura d'actius improductius NPA (Non Performing Loans).

El banc nord-americà ha elevat la seva previsió de benefici per acció (BPA) per a 2019 en un 1%, tot i que han retallat la seva estimació de BPA en un 4% per 2018 i en un 14% per 2017, sobretot a causa dels "costos de reestructuració "en què incorrerà Santander per integrar Popular.

HSBC destaca que l'operació té "mèrit estratègic", ja que converteix Santander al banc d'Espanya i millora la seva posició competitiva a Portugal. Aquests experts destaquen que la compra serà positiva per al benefici per acció en 2019 si l'ampliació de capital es realitza amb un descompte menor al 14% sobre el preu de mercat.

Entre els riscos que comporta l'operació, HSBC en destaca tres factors. Risc d'execució en integrar Popular. Risc de rebre demandes judicials dels accionistes que han perdut tots els seus diners. Risc immobiliari per l'elevat nivell d'actius immobiliaris de Popular, que al seu torn poden suposar un problema per al preu de la resta de la cartera immobiliària de Santander.

Des de JP Morgan, assenyalen que els costos de reestructuració previstos per integrar Popular, que han estat calculats en 1.300 milions d'euros, poden ser contrarestats per les vendes d'alguns actius de Popular.

Sobre les sinergies de costos calculades en 500 milions d'euros durant tres anys, JP Morgan considera que hi ha espai perquè aquestes sinergies s'elevin entre 100 i 200 milions d'euros durant aquest període. "A curt termini, pensem que les provisions sorprendran de manera positiva", afirmen aquests experts.

JP Morgan destaca que Santander dedicarà 7.900 milions d'euros per netejar els gairebé 37.000 milions d'euros en actius improductius NPA del balanç de Popular. Això augmentarà la taxa de cobertura dels actius NPA de Popular des del 45% fins al 67%, molt per sobre de la mitjana del 48% dels bancs domèstics espanyols.

"Santander i Popular tindran de manera combinada 56.400 milions d'euros en actius NPA, amb una taxa de cobertura del 62%. Santander ha dit que vol reduir el 50% d'aquests actius NPA a 18 mesos i la majoria durant tres anys. El ritme de venda d'aquests actius serà clau, al nostre parer, a causa de la grandària d'aquesta cartera", afirmen aquests analistes.

Finalment, JP Morgan preveu que la ràtio de capital CET1 de Santander pugi fins a l’11,2% el 2018 i fins a l’11,7% el 2019. També anticipa que el banc està compromès amb el creixement del seu dividend. La seva previsió és que arribi a una rendibilitat per dividend del 3,7% el 2019.

Noticias relacionadas

contador