• Macron afirma que els EUA podrien ser exclosos dels acords
poutine-felicite-trump-pour-son-futur-sommet-avec-kim-jong-un

La quaranta-quatrena edició del G7 obre les portes aquest divendres a La Malbie, una petita localitat a només 150 quilòmetres de la ciutat canadenca de Quebec. I certament, alguna cosa es comença a intuir en l'ambient. Aquesta vegada no hi haurà tantes lloances entre vells aliats, ni llargs encaixades de mans o mediàtiques abraçades. Donald Trump participarà en una cita durant la qual França i el Canadà ja han manifestat la idea de debatre les mesures proteccionistes implementades pels Estats Units i fins i tot excloure el país nord-americà de signar algun acord.

L'Administració nord-americana ho va fer oficial l'últim dia de maig, els Estats Units complien la seva amenaça a l'imposar aranzels del 25% a les importacions d'acer i del 10% a les d'alumini procedents de la Unió Europea (UE), Canadà i Mèxic. D'aquesta manera, la por que sobrevolava els mercats sobre un conflicte comercial a nivell global es confirmava.

Justin Trudeau, primer ministre canadenc i amfitrió de la cimera, va emprar gran part d'aquest dijous en entrevistar-se amb alguns dels líders que assistiran a les reunions de divendres i de dissabte. Entre les quals, la seva trobada amb Emmanuel Macron, primer ministre francès, va deixar palesa una clara alineació dels dos països en contra de les decisions dels EUA. Trudeau va assegurar que "fan riure" els arguments de seguretat nacional que Trump va exposar en favor de la seva política proteccionista, en tractar-se d'aliats que comparteixen informació d'intel·ligència gairebé de manera contínua.

Per la seva banda, Macron va amenaçar de deixar fora els Estats Units de la presa de decisions. "Al president nord-americà pot ser que no li importi estar aïllat" i "tampoc ens importa signar un acord entre sis països si fos necessari", va deixar anar el primer ministre en el seu compte de Twitter.

I la resposta de Trump, també a través de la xarxa social, no s'ha fet esperar. "Per què ningú de la Unió Europea i Canadà informa al públic que, durant anys, han utilitzat aranzels i barreres comercials no monetàries contra els EUA. És totalment injust per als nostres grangers, treballadors i empreses. Elimineu els vostres aranzels i barreres o les igualarem!", signava el president.

TRUMP SE N’ABSENTARÀ DISSABTE

El president nord-americà intueix que no serà ben rebut i abandonarà la cimera a última hora de divendres, segons ha informat la Casa Blanca. L'Administració nord-americana ha explicat que Trump ha de continuar preparant la seva trobada amb Kim Jong-un de dimarts que tindrà lloc a Singapur.

Una reunió, que en ser positiva, podria concloure en una invitació de Trump al líder nord-coreà a visitar el seu país per continuar amb les negociacions sobre la desnuclearització de la península. "Bé, podria ser, podríem signar un acord, com sabeu això seria un primer pas. Però sí, estem mirant-lo, estem parlant d'això amb molta altra gent. Aquesta és probablement la part fàcil, la part difícil ve després", va afirmar el president, preguntat sobre la possibilitat d'arribar a un acord de pau entre les dues regions.

Noticias relacionadas

contador