• El Regne Unit arriba a aquesta cita sumit a la incertesa política i al caos per l'últim atemptat
  • La UE, però, arriba enfortida gràcies a la majoria absoluta d'Emmanuel Macron
David Davis
David Davis

El ministre per al Brexit del Regne Unit, David Davis, viatja aquest dilluns a Brussel·les per iniciar les negociacions per a la sortida del país de la Unió Europea (UE). Ho fa en un moment en què la fortalesa política de la UE -amb la majoria absoluta d'Emmanuel Macron a França- contrasta amb la inestabilitat política del Regne Unit després de la 'derrota' de Theresa May el passat 8 de juny. I també en un context marcat pel terrorisme que assetja al Regne Unit amb l'últim atemptat -un atropellament a les portes d'una mesquita, que va tenir lloc ahir a la nit- que ha causat la mort d’una persona i n’ha ferit vuit més.

Durant els propers dies es coneixerà com pretén Theresa May enfocar aquestes negociacions que s'auguren llargues. Hi ha diverses opcions, segons apunten els experts de Link Securities al seu informe diari. La primera seria que May decideixi radicalitzar la seva postura pressionada per la part del seu partit 'probrexit', la més conservadora. Aquesta facció ja ha amenaçat amb enderrocar-la si intenta suavitzar els termes de la sortida del Regne Unit de la UE. La segona opció suposa que la premier britànica suavitzi els seus postulats inicials com sembla que voldrien els ciutadans si es té en compte aquest resultat de les eleccions del 8 de juny.

"El que sembla evident, per les declaracions que realitzen des dels diferents governs de la UE, és que el Regne Unit no ho tindrà fàcil i que haurà de cedir si no vol que tot el procés li esclati de cop" , assenyalen els analistes de Link Securities.

Els primers efectes en l'economia de la decisió d'abandonar la UE comencen a ser evidents pel Regne Unit. Aquests experts adverteixen que poden estar dirigint-se a l'estagflació: elevada inflació i baix creixement econòmic. "Durant les pròxima setmanes aquest factor (les negociacions per al Brexit) serà seguit molt de prop pels inversors als mercats financers europeus -divises, bons i accions", assenyalen aquests analistes i afegeixen que els mercats reaccionaran cap a un costat o un altre en funció de com evolucionin les diferents postures: les del Govern de May i les dels seus socis a la UE.

Noticias relacionadas

contador