• El Dow Jones es revalora gairebé un 25% el 2017 i acaricia els 25.000 punts
  • El Nasdaq avança un 29% aquest any i frega els 7.000 punts
cbpatrickharker

Pujades del 0,5% a Wall Street i avancen nous rècords després dels màxims històrics assolits el passat divendres a la Borsa de Nova York.

  • 38.239,66
  • -

Els inversors segueixen celebrant i descomptant que la reforma fiscal impulsada per l'Administració Trump serà aprovada aquesta setmana, cosa que permet als índexs novaiorquesos mantenir la seva impressionant tendència alcista dels últims mesos. Això fa que el Dow Jones avanci un 24,7% aquest any, l'S&P 500, un 19,5% i el Nasdaq, un 29%.

El selectiu tecnològic acaricia ja els 7.000 punts, mentre el Dow Jones es revalora amb pas ferm cap als 25.000 punts. Molts analistes consideren que les valoracions borsàries estan ja molt elevades a Wall Street, però l'impuls que donarà la reforma fiscal a l'economia nord-americana és suficient motiu perquè els mercats segueixin pujant a curt termini.

En qualsevol moment pot produir-se una correcció de certa envergadura, però és més probable que això passi ja durant el primer trimestre de l'exercici, com anticipa el banc d'inversió Kepler Cheavreux. Aquests analistes comenten que "tots els ingredients són allà, fora, per a una significativa correcció de mercat durant el primer trimestre del 2018".

Tot i això, afegeixen que "el mercat alcista que va començar el 2008 en els actius de risc encara no acabarà per la senzilla raó que el procés de normalització monetària als països desenvolupats està en la seva fase inicial".

REFORMA FISCAL, ECONOMIA I ALTRES MERCATS

Sobre la reforma fiscal, les línies mestres de la llei que serà aprovada aquesta setmana, gairebé amb total seguretat, són que l'impost de societats baixarà fins al 21% i que la taxa del tram més alt de l'impost sobre la renda serà del 37%. A més, la deducció per impostos estatals i sobre la propietat es limita a un màxim de 10.000 dòlars i la deducció per interessos hipotecaris es limita a 750.000 dòlars.

D'altra banda, s'elimina la taxa mínima alternativa (AMT) per a les empreses i l'obligació individual de contractar una assegurança de salut sota Obamacare a partir de 2019. Finalment, la taxa de repatriació de fons de les multinacionals serà del 15,5 % per als actius líquids i del 8% per als il·líquids.

"S'espera que la Casa de Representants voti la proposta demà dimarts i que posteriorment ho faci el Senat", expliquen des de Link Securities. "Si es compleix aquest calendari sense incidències ni retards, és factible que aquest factor exerceixi de catalitzador en totes les borses occidentals del sempre esperat ral·li de Nadal", afegeixen aquests experts.

A l'agenda econòmica de la setmana, aquest dilluns es publica l'índex de confiança del sector constructor (NAHB) de desembre; dimarts els inicis d'habitatges i els permisos de construcció de novembre i dimecres les vendes d'habitatges de segona mà i els inventaris setmanals de cru.

Divendres, coneixerem un dels indicadors favorits de la Reserva Federal (Fed) per calibrar les expectatives d'inflació a llarg termini. Es tracta de l'índex de despesa del consum personal (el consens espera que la taxa general es mantingui a l'1,5% i que la taxa subjacent faci el mateix a l'1,4%). Durant aquesta jornada, també es publicarà la confiança del consumidor de desembre i les vendes d'habitatges nous de novembre.

A nivell corporatiu, el fabricant de programari empresarial Oracle ha comprat la companyia australiana Aconex per 1.200 milions de dòlars. Aconex s'ha disparat un 44% a la Borsa de Sydney.

A més, les accions de Twitter reboten prop del 5% després que els analistes de JP Morgan Chase hagin elevat la seva recomanació sobre la xarxa social de microblogging de neutral a comprar.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,5%, fins a 57,54 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,2%, fins a $63,40. Per la seva banda, l'unça d'or es revalora un 0,28%, fins a 1.261 dòlars. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,34%, fins a 1,1788 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys puja fins al 2,377%.

Noticias relacionadas

contador