• No obstant això, el text final compta amb important diferències amb el pla inicial del president
cbmryen

Donald Trump ja té el seu primer regal de Nadal. Els republicans del Senat i la Cambra de Representants han arribat a un acord sobre el projecte de l'anhelada reforma fiscal que pretén el president. Ara queda que les dues cambres aprovin aquest text i que Trump ho ratifiqui amb la seva signatura.

Aquest pas compleix amb el somni de Trump d'aprovar aquest pla tributari abans de final d'any. John Cornyn, el número dos dels republicans al Senat, va anunciar aquest diumenge a entrevista amb un programa de la cadena ABC la seva confiança en l'aprovació de la legislació, que, va suggerir, es duria a terme dimarts. El congressista republicà Kevin Brady també va assegurar que el seu partit té els vots necessaris perquè la reforma quedi aprovada durant les votacions d'aquesta setmana.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Representants, Paul Ryan, es va mostrar content però no va voler donar dates. "Això és una realitat. La reforma fiscal sota el control republicà de Washington és una realitat". "La majoria dels detractors no creien que pogués succeir. I ara estem al llindar d'alguna cosa veritablement històric", va assegurar Ryan. Des de la Casa Blanca van anunciar que Trump "no veu l'hora de complir la promesa que va fer al poble nord-americà de donar-li una retallada d'impostos abans que finalitzi l'any".

Les negociacions entre les dues càmeres no han resultat senzilles, malgrat que els republicans tenen majoria a les dues. La comissió formada per la Cambra de Representants i el Senat ja havia acordat un text a mitjans de setmana, però en la versió donada a conèixer aquest divendres, es van introduir algunes modificacions que va exigir per brindar-lo el seu suport el senador Marco Rubio. El Senat és la clau d'aquest acord, pel fet que el partit republicà compta amb una majoria de 52 a 48, i no es pot permetre molts 'rebels'.

UNA REFORMA LIGHT

Donald Trump aconsegueix complir una de les seves principals promesa de campanya. Encara que no al 100%. Les reiterades modificacions que ha patit el pla tributari per assolir el major consens entre els republicans han provocat que, el text que es votarà a les dues cambres del Congrés dels Estats Units, difereixi bastant de la idea inicial del president dels Estats Units.

Com és el cas de la baixada de l'Impost de Societats. L'acord recull una baixada del 35 al 21% en l'actual impost de societats que paguen les empreses. No obstant, la intenció inicial del president era una baixada fins al 20%, però finalment va accedir al 21% a causa de les regles del Congrés que no permeten aprovar una llei d'impostos que s'incrementi el dèficit per més de 1,5 bilions de dòlars en un termini de deu anys.

La reforma tributària també inclou una reducció fins a 10.000 dòlars de la deducció anual en impostos locals i estatals (provincials), que fins ara era il·limitada. La deducció de 10.000 dòlars inicialment estava limitada a l'impost a la propietat, però amb el text definitiu dels republicans la van ampliar a tots els impostos, incloent-hi el de la renda.

Un altre dels canvis que ha viscut la idea inicial de Trump ha estat l'ampliació dels crèdits impositius per fill, que passa de 1.000 a 2.000 dòlars per nen o nena. La mesura beneficia les famílies amb menors ingressos perquè amplia de 1.100 a 1.400 dòlars les possibles devolucions derivades d'aquesta deducció. Una reclamació directa del senador Marco Rubio per aprovar el pla.

En aquest pla tributari, els parlamentaris republicans han pactat dues mesures per aprovar al llarg de la legislatura. En primer lloc, pretenen acabar amb l'obligació a tots els ciutadans de tenir una assegurança mèdica que figura a l'actual llei sanitària, coneguda com "Obamacare". D'altra banda, l'autorització per primer cop de les prospeccions de gas i petroli a l'Àrtic.

Els analistes del banc alemany Berenberg consideren que aquesta reforma augmentarà el creixement per als anys 2018 i 2019. "El nostre pronòstic econòmic segueix molt per sobre del consens i de la Reserva Federal", asseguren.

Els experts indiquen que hi ha dos punts claus per valorar l'impacte d'aquesta reforma, sobretot, des del punt de vista empresarial. "En primer lloc, la quantitat de diners que es pot aconseguir a través de la repatriació de beneficis per part de les empreses després de la baixada d'impostos i, en segon lloc, l'impacte de les reformes de l'impost corporatiu i les retallades en els impostos efectius sobre l'ocupació i els salaris", indiquen.

Noticias relacionadas

contador