• Només Mediaset ha tancat amb caigudes
  • Els pesos pesants de l'IBEX han registrat pujades importants
  • Wall Street celebra l'acord dels republicans sobre la reforma fiscal
cataluna bolsa mercados portada

L'IBEX 35 s'ha oblidat de les caigudes i aquest dilluns ha tancat amb una pujada del 0,92%, fins als 10.249 punts, de manera que ha posat fi a una ratxa de cinc sessions en vermell. El selectiu obre la setmana clau de Catalunya en positiu, encara que la incertesa, que és màxima, no és el millor aliat per al mercat. Fins divendres, dia posterior a les eleccions catalanes, no es veurà el seu efecte.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Tots els valors menys un han tancat amb pujades, tot i que cal destacar les de Mapfre, que ha liderat els avenços de l'IBEX (2,67%). A la part alta de la taula l'ha acompanyat Indra, que ha pujat un 2,48%. Aquests dos valors compten amb un important percentatge d'ingressos provinents dels EUA. En el cas de l'asseguradora és del 24,1% i en el d'Indra, un 11,9%. Per la qual cosa l'avanç a la reforma fiscal els ha beneficiat.

Aquest dilluns, els cinc pesos pesants de l'IBEX han tancat amb importants pujades. Així, BBVA ha estat el que ha registrat la pujada més, un 1,44%, seguit de Telefónica, amb un avanç de l’1,33%. Iberdrola també ha avançat gairebé un 1%. D'altra banda, Banc Santander i Inditex, les dues empreses amb més pes en el selectiu, han tancat amb pujades del 0,84% i 0,18%, respectivament. La companyia tèxtil ha estat la que menys pujada ha registrat.

D'altra banda, només Mediaset Espanya ha tancat en vermell, amb una lleugera caiguda del 0,31%, fins als 9,57 euros, arrossegat per la dada que els preus de la publicitat han caigut un 4,9% durant el tercer trimestre. La companyia audiovisual és la tercera que registra la caiguda més gran en l'acumulat anual, només per darrere de Técnicas Reunidas i Siemens Gamesa. D'altra banda, Bankia ha pujat un 2,15% després que s'hagi informat de la intenció d'ajustar a 2.500 persones la plantilla de l'entitat després de la fusió amb BMN.

La veritat és que l'escenari no és molt encoratjador. Es tem que el resultat electoral sigui tan fragmentat que Catalunya esdevingui una comunitat autònoma ingovernable i fins i tot ja n’hi ha que està posant data a unes segones eleccions. L'altra opció més esperada és un triomf dels independentistes mentre que un acord entre totes les parts del bloc constitucionalista sembla més que complicat i, a més, és molt possible que no sigui suficient. Situació, per tant, tensa, que podria tensar encara més l'IBEX.

L'IBEX s'ha oblidat de les caigudes i aquest dilluns ha tancat amb una pujada del 0,92%, cosa que ha fet que se situï als 10.249 punts

"El pitjor escenari per a les borses seria una victòria per majoria absoluta del bloc independentista, que deixaria les coses com estaven abans de la convocatòria d'eleccions, amb el govern local enfrontat al central, cosa que incrementaria ja el negatiu impacte que aquest conflicte polític està tenint en l'economia regional, impacte que podria acabar traslladant-se, encara que en molta menor mesura, a la resta del país", assenyalen els experts de Link Securities al seu informe diari.

ALTRES MERCATS

La resta de borses europees també han tancat en positiu. Així, el DAX 30 alemany es revalora un 1,64%; el CAC 40 francès, un 1,42%, i el FTSE 100 de Londres ha avançat un 0,57%. Les borses del Vell Continent s'han vist impulsades per l'acord dels republicans nord-americans sobre la reforma fiscal de Trump.

Això també impulsa Wall Street, que cotitza amb pujades del 0,7% de mitjana. La Borsa de Nova York continua amb el seu ral·li i marca nous rècords mentre que esperen que el Congrés aprovi la reforma fiscal aquesta setmana.

"Està previst que el projecte de llei tributària sigui votat demà a la Casa de Representants (cambra baixa del Congrés) i després al Senat (cambra alta), per posteriorment ser enviat el president Trump perquè sancioni la llei abans del Nadal. Si es compleix aquest calendari sense incidències ni retards, és factible que aquest factor exerceixi de catalitzador en totes les borses occidentals del sempre esperat 'ral·li de Nadal'", afegeixen des de Link.

Al mercat de matèries primeres, el petroli puja amb força ganes a aquestes hores (+0,3%) a causa de la interrupció de l'oleoducte de la Mar del Nord. El cru Brent cotitza ara al voltant dels 63,5 dòlars al barril, mentre que el West Texas ho fa en 57,47 dòlars.

Pel que fa a les dades de l'agenda del dia, l'única referència rellevant ha estat la inflació de l'Eurozona, que va pujar fins a l'1,5% al novembre, enfront de l'1,4% d'octubre. Pel que fa a novembre de 2016, la taxa estava al 0,6%. D'altra banda, la inflació anual de la Unió Europea va ser de l'1,8% al mes de novembre d'aquest any, per sobre de l'1,7% del mes d'octubre.

ANÀLISI TÈCNICA

Sessió d'importants pujades després de cinc consecutives de números vermells a l'IBEX. "Si bé és cert que des del punt de vista tècnic no té implicacions de cap tipus almenys serveix per apropar-nos una mica més la resistència clau, els màxims de novembre als 10.600 punts", apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

Dins de les places europees el DAX ha polvoritzat resistències aquest dilluns amb claredat i el CAC 40 i l'Euro Stoxx 50 s’hi col·loquen a prop. "Això vol dir que el conjunt dels índexs europeus podrien estar a prop d'atacar les resistències que presenten a la part alta del moviment lateral de l'últim mes" i que el DAX, d'avançada, podria estar donant el primer pas.

En qualsevol cas, "no ens enganyem que l'important és el que succeeixi al tancament de l’espelma setmanal. I més quan aquesta recollirà el resultat de les eleccions catalanes aquest dijous. Sense cap dubte, el tancament d'aquest divendres pot ser decisiu en un o un altre sentit", conclou l'analista.

Noticias relacionadas

contador