• Per ara, la integració de Banc Popular és "molt poc significativa" en els resultats
  • L'entitat càntabra matisa que el resultat anunciat encara és "preliminar"
ep ana botin
Ana Botín, presidenta de Santander

Banc Santander es va marcar un autèntic 3 en 1 a última hora de dilluns. No només va anunciar els detalls de l'ampliació amb la qual reforçarà el seu capital després de la compra del Popular, sinó que també va comunicar el seu primer dividend a compte dels resultats de 2017 i, a més, va avançar el resultat obtingut durant els sis primers mesos de l'any.

  • 4,83€
  • 0,97%

Aquesta allau informativa recull que entre gener i juny l'entitat presidida per Ana Botín ha guanyat 3.600 milions d'euros, un 24% més que durant el mateix període de 2016. Aquest increment, recollit en un fet rellevant enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) poc abans de les 23 hores, es recolza en un augment dels ingressos del 7% gràcies a la millora del marge d'interessos (+6%) i de les comissions (+11%), mentre que els costos han pujat un 4%. L'entitat matisa que aquesta informació encara és "preliminar" i encara està subjecta a la culminació dels estats comptables i financers del primer semestre, que seran presentats el 28 de juliol.

Els comptes semestrals són els primers en què ja consolida l'aportació de Banc Popular, adquirit després d'una subhasta urgent el passat 7 de juny. El seu impacte, però, serà imperceptible de moment. "El benefici net atribuït de Grup Santander amb data de 30 de juny de 2017 després de la integració de Banc Popular experimentarà una variació molt poc significativa pel que fa a l'import estimat de 3.600 milions d'euros que hauria resultat de no haver tingut lloc l'esmentada integració", recull el comunicat enviat a la CNMV.

El Santander calcula que la taxa de mora del Popular és del 20%, una dada que elevarà la morositat del Grup fins al 5,4%

Pel que fa al negoci bancari, el crèdit net a clients va créixer un 1% durant els sis primers mesos i els dipòsits, un 3,5%. A més, les previsions del banc també avancen un descens del 6% en les dotacions per a insolvències i una caiguda de la taxa de mora "lleugerament per sota del 3,6%", quan al març se situava al 3,74%. Encara que en aquest terreny sí que es notarà la incorporació del Popular. El banc presidit per Ana Botín eleva la taxa de morositat esperada en els actius del Popular al 20%, una dada que augmentarà la taxa de mora del Grup fins al 5,4%.

Pel que fa al capital, el Santander comunica que el capital de nivell 1 ordinari (CET1) i el capital total regulador amb data de 30 de juny de 2017 eren aproximadament del 12,2% i del 14,9%, respectivament. I la referència més seguida pel mercat, corresponent al CET1 "fully loaded", s'estima en el 10,7%. Com precisa la pròpia entitat, aquesta estimació del 10,7% assumeix "la subscripció completa de l'ampliació de capital per l'import anunciat de 7.072 milions d'euros", ja que la finalitat d'aquesta operació no és altre que reforçar les ràtios de capital del banc càntabre després d'haver adherit els actius del Popular.

En aquest sentit, el Santander calcula que l'entitat presidida fins fa un mes per Emilio Saracho aportarà al seu balanç 82.000 milions d'euros en crèdits nets i 65.000 milions en dipòsits. No obstant això, segueix treballant en la valoració raonable dels actius del Popular. "D'acord amb la normativa comptable, Grup Santander disposa de 12 mesos, fins al juny de 2018, per estimar de manera definitiva el valor raonable dels actius i passius de Banc Popular", precisa l'entitat.

Noticias relacionadas

contador