euro dolar cb

L'euro segueix drenant posicions aquest dimecres, de camí als 1,17 dòlars, pressionat pels esdeveniments polítics a Itàlia, la desfeta en la lectura dels PMI de maig d'Alemanya i l'auge del dòlar. La divisa comunitària ha ampliat els seus mínims anuals fins a nivells no vistos des del 14 de novembre.

Molt pressionada des de la preobertura, la divisa compartida ha acabat trencant els recents mínims anuals i lliscar-se fins als 1,1702 dòlars després que la bateria de dades de gestors de compres ha decebut el mercat. Especialment Alemanya ha vist com al mes de maig els PMI han ofert una lectura molt allunyada del consens i de les xifres d'abril, cosa que ha acabat empenyent les vendes.

La puntuació del PMI Compost de l'activitat total de l'Eurozona va continuar caient al maig per quart mes consecutiu. I ho fa ja fins a mínims dels últims divuit mesos, als 54,1 punts, un punt per sota de la xifra d'abril.

Els resultats de l'enquesta duta a terme per la consultora britànica IHS Markit van mostrar una correcció del creixement tant de l'activitat total, com de les noves comandes, la contractació i el volum de comandes pendents. No obstant això, les perspectives econòmiques continuaran sent positives mentre l'índex mantingui els 50 punts. Tant el sector manufacturer com el de serveis van corregir la seva puntuació, fins a les xifres més baixes dels últims 18 i 16 mesos respectivament.

SEGUEIX EL DRAMA A ITÀLIA

D'altra banda, els experts tornen a posar l'accent aquest dimecres a Itàlia. "El drama polític a Itàlia continua", assenyalen els analistes de Danske Bank al seu informe diari. El president de la república, Sergio Matterella, podria anunciar la seva decisió sobre Giuseppe Conte, el candidat a ser primer ministre, aquest mateix dimecres o demà dijous. El problema és que les ombres planen sobre Conte després de saber que podria haver inflat el seu currículum. Fins i tot s'especula que Luigi Di Maio, líder del Moviment 5 Estrelles, podria ser finalment el primer ministre d'Itàlia.

També s'especula amb el nom del ministre de Finances, i s'apunta cap a Paolo Savona, un economista i executiu que ha demanat reiteradament al Govern italià que planifiqui una possible sortida de l'euro. "El nomenament de Savona pot fer saltar les alarmes a Brussel·les i no farà res per millorar el sentiment actual del mercat", assenyalen els experts de Danske.

Aquests analistes posen l'accent sobre què les preocupacions se centren en l'impacte del nou govern en termes de deute. De moment, els operadors ja estan volant cap al franc suís, que s'ha enfortit fins als 1,1651 francs per euro, més enllà de la mitjana mòbil de 200 sessions cosa que, segons els analistes, podria suposar l'inici d'una nova tendència a la baixa per a l'euro/franc suís. Amb tot, des de l'entitat danesa insisteixen a subratllar que no creuen que la situació al país transalpí desemboqui en una nova crisi a l'Eurozona. "Dit això, seguirà pesant en l'euro almenys fins que hi hagi més claredat en el nou govern", afegeixen.

EL DÒLAR PRÒSPER CONTRA TOTS, MENYS EL IEN

D'altra banda, el dòlar manté el seu bon to, una jornada més, contra els seus rivals, embarcat en el ral·li que l'impulsa des de fa pràcticament un mes i que l'ha convertit en una de les monedes amb millor acompliment aquest 2018 després de guanyar al maig un 1%. L'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis monedes rivals segueix a prop de la seva fita de cinc mesos de dilluns, però contra el ien s'ha precipitat fins al seu pitjor canvi en una setmana als 109,85 dòlars.

La divisa nipona també ha assolit una fita històrica contra la lira turca a 23 iens enmig d'una nova onada de vendes de la moneda, que ha caigut fins a les 4,85 unitats per dòlar i 5,60 unitats per euro. En el cas concret del ien, les compres contra la lira s'han vist impulsades pels inversors minoristes que han vist saltar els seus senyals “prou de pèrdues”.

En canvi, contra el dòlar, els operadors han corregut a refugiar-se en aquest 'safe-haven' alarmats per les preocupacions econòmiques després que el president nord-americà, Donald Trump, moderés l'optimisme sobre el progrés assolit fins ara durant les converses comercials amb la Xina. Trump ha assenyalat que no estava satisfet amb les recents converses comercials entre les dues majors potències mundials.

Per si això fos poc, Trump també va deixar caure que hi havia una "possibilitat substancial" que el seu cim amb el líder nord-coreà Kim Jong-un no se celebri com estava previst el 12 de juny, pels rumors que Kim es resisteixi a lliurar el seu arsenal nuclear.

Noticias relacionadas

contador