• En confirmar-se el tancament en negatiu, serà el major període de la divisa en vermell des de gener de 2015
euros-centimos
Pixabay

L'euro toca mínims de sis mesos als 1,1647 dòlars aquesta sessió (ara se situa als 1,1657 'bitllets verds'). No aconseguia aquests nivells des de novembre de 2017, quan es va arribar a situar per sota dels 1,16 dòlars. Així, la 'moneda única' segueix mostrant un biaix negatiu aquest divendres, tot i el retrocés del dòlar contra altres divises.

Amb una cotització que no aconsegueix desenganxar-se dels 1,17 dòlars, la moneda comunitària està a punt de perllongar les seves caigudes davant el dòlar per sisena setmana consecutiva. Després del mínim de sis mesos de dimecres als 1,1676 dòlars, tot apunta que la divisa compartida tancarà en vermell i encadenarà el seu període més llarg de caigudes des de gener de 2015.

Ni tan sols la debilitat que s'ha apoderat del 'bitllet verd' després que el president nord-americà, Donald Trump, hagi cancel·lat la cimera amb el líder nord-coreà Kim Jong-un, prevista per al 12 de juny, ha animat l'euro que ha assolit un màxim durant la sessió als 1,1720 dòlars. La moneda nord-americana també s'ha deixat portar per l'aversió al risc contra altres creus i ha marcat un mínim de dues setmanes davant el ien a prop dels 119,00 iens.

Però la resposta de Corea del Nord, que ha insistit que està disposada a posar tot el que calgui de la seva part perquè finalment la trobada es dugui a terme, ha tornat a animar les compres en el dòlar fins als 119,50 iens i també fins a les 1,1688 unitats contra l'euro. Amb tot, els operadors no s'atreveixen a sacsejar-se el sentiment d'aversió al risc que també s'ha vist alimentat per l'anunci de Trump d'imposar aranzels addicionals a les importacions de vehicles, colpejant fortament al sector automobilístic mundial.

Les preocupacions al voltant de la política italiana no han disminuït del tot, fet que posa pressió sobre l'euro i el Banc Central Europeu (BCE)

PERSISTEIX LA PREOCUPACIÓ SOBRE ITÀLIA

A més, les preocupacions al voltant de la política italiana no han disminuït del tot, fet que posa pressió sobre l'euro i el Banc Central Europeu (BCE). Tot i que el president de la república Sergio Mattarella ha estat rebutjant la idea de lliurar-li a Paolo Savona el Ministeri d'Economia, els mitjans suggereixen que El Moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord segueixen pressionant per la candidatura de Savona. "La possibilitat que un euroescèptic senti al capdavant de les finances del país transalpí és massa per als mercats", indiquen analistes de Rabobank. "Enmig de l'entorn de risc general, els diferencials italians en particular es van ampliar i van augmentar la prima de risc fins als 200 punts bàsics", assenyalen.

"El teló de fons del risc i, especialment, les preocupacions italianes, no estan ajudant al BCE", assenyalen també els experts de l'entitat holandesa. Les actes de la reunió del banc central del mes d'abril van revelar que el Consell de Govern va destinar un temps inusual discutint les dades econòmiques recents, que han decebut de manera generalitzada i "tant la discussió com la quantitat de temps dedicat a aquests temes, pot ser un signe d'incertesa del Consell", indiquen aquests experts.

Cal recordar que el Consell de Govern va prendre la decisió de reduir les compres d'actius a principis d'aquest any sobre la base d'una perspectiva més optimista per a l'economia i una major confiança que la inflació finalment aconseguiria el seu objectiu. "Ara que les dades són decebedores, la incertesa política a Itàlia ha augmentat i els riscos en forma de proteccionisme segueixen vius, mentre que les pressions sobre els preus encara són febles, juny comença a perfilar-se com una reunió durant la qual no hi haurà nous canvis al BCE", afegeixen des de Rabobank.

En aquest cas, els experts del banc d'inversió indiquen que "si els riscos no s'han dissipat tampoc al juliol, es corre el perill que la incertesa es traslladi a la tardor", cosa que serà encara més contraproduent per a l'euro.

Noticias relacionadas

contador