• El 'bitllet verd' es pren un respir, gràcies a la caiguda del petroli, i espera les dades del PIB
  • Les divises vinculades a les matèries primeres pateixen la mossegada del cru
  • El bitcoin es desploma fins a 2.200 dòlars en algunes cases de canvi després de superar els 2.700 dòlars

La gran protagonista de la jornada al mercat de les divises és la lliura, que pateix a causa de la prima de risc política que acarnissa el Regne Unit, a poc menys de dues setmanes de la cita electoral del 8 de juny. La moneda britànica es negocia amb caigudes d'entre un 0,5% i un 0,8% enfront del dòlar i l'euro, tot i que ha tocat un mínim setmanal en preus propers als 1,2860 dòlars i a les 0,8735 lliures, després de la publicació de l'última enquesta d'intenció de vot al Regne Unit, que mostra com l'avantatge de la primera ministra, Theresa May, s'ha retallat a només cinc punts. Les principals monedes també s'han vist afectades per la caiguda del cru, amb el dòlar rebent un petit baló d'oxigen contra alguns rivals després de la caiguda del 5% en el preu del petroli.

El sondeig electoral de YouGov / Times, que s'ha fet públic coincidint amb la represa de la campanya electoral després de la pausa que els partits van acordar després de l'atemptat terrorista de Manchester, mostra que el socialdemòcrata Jeremy Corbyn ha retallat distàncies fins a situar-se en un 38 % d'intenció de vot, davant el 43% que té ara May. El suport als Liberal Demòcrates i a l’UKIP s'ha incrementat lleugerament, en un 10% i un 4%, respectivament.

L'evidència que la victòria de May no està tan assegurada com fins ara es creia ha provocat una venda d'onades en la lliura

L'enduriment de la campanya electoral i l'evidència que la victòria de May no està tan assegurada com fins ara es creia ha provocat una venda d'onades en la lliura, que posa terra pel mig amb el màxim de vuit mesos que va aconseguir el passat 18 de maig, als 1,3048 dòlars. Però encara es nota més el seu declivi contra l'euro, ja que la divisa comunitària es canvia en el seu millor preu des de finals del mes de març, per sobre de les 0,8700 lliures.

La idea que un folgat triomf de May, que ampliés els 330 diputats que ostenta la Cambra dels Comuns i que li permetés avançar amb fermesa en les negociacions amb Brussel·les sobre el Brexit havia mantingut la divisa apuntalada. Però queda clar, per als analistes com Craig Erlam, d’Oanda, que "l'impuls que ha rebut el Partit Laborista pot arribar a convertir el resultat electoral a una derrota humiliant per a la líder conservadora i el seu partit".

"Les vendes que està patint la lliura, sumades al declivi de dijous estan posant la divisa en una posició molt incòmoda. És més, la pèrdua del nivell dels 1,3000 dòlars, predisposa el 'cable' (lluira / dòlar) a aguditzar les seves caigudes i prosseguir fins als 1,2800 i els 1,2750 dòlars com a objectius assolibles", indica l'analista d’Oanda. Michael Hewson, de CMC Markets, aposta també per un retrocés temporal fins a l'àrea dels 1,2840 dòlars, com a primer objectiu.

"Les correccions de curt termini de les últimes sessions en el cable ens fan remenar com a escenari més probable una visita a la zona de suport, abans resistència, dels aproximadament 1,2770 i per sota no podem descartar, fins i tot, els 1,27 i els 1,2590. En qualsevol cas estem parlant d'una simple fase correctiva (ajust) després d'un ral·li que va portar l’encreuament des dels 1,2363 fins als 1,3047", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

EL DÒLAR ESPERA LES DADES DEL PIB

El dòlar, per la seva banda, ha aconseguit prendre un petit respir, aixecat pel declivi de la lliura i de les divises relacionades amb les matèries primeres, que han patit el seu a causa de la caiguda del petroli. El dòlar canadenc s'ha arribat a negociar a 1,3498 dòlars canadencs per dòlar dels EUA, per sota d'un màxim de cinc setmanes d’1,3388 dòlars canadencs tocat dijous. El dòlar australià ha arribat a caure un 0,3% a 0,7431 dòlars i ha estès la seva caiguda després de cedir un 0,7% dijous.

Contra l'euro, el momentum del 'bitllet verd' no sembla tenir continuïtat, i la divisa comunitària es recupera per sobre dels 1,1200 dòlars, després d'haver tocat un mínim als 1,1185 dòlars. Els operadors estaran molt pendents de la publicació de les dades del PIB nord-americà aquest divendres, després que les últimes actes de la reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed) del mes de maig revelessin la creixent preocupació entre els membres del banc central per l'avanç de l'economia, que llança dubtes sobre el camí dels increments de tipus.

En altres llocs, el iuan acapara l'atenció en haver estès els seus guanys aquest divendres fins a un nou rècord de tres mesos i s'ha col·locat al camí de registrar la seva millor setmana des de mitjans del mes de gener. La divisa xinesa s'ha arribat a canviar a un màxim de 6,8500 iuans per dòlar, el seu millor preu des del 16 de febrer, després que dijous els bancs estatals escometessin una operació de venda massiva de dòlars per apuntalar la moneda.

I el bitcoin ha cedit gairebé 500 dòlars en algunes cases de canvi, després de catapultar-se fins preus per sobre dels 2.700 dòlars dijous. El seu preu està estable al voltant dels 2.500 dòlars.

Noticias relacionadas

contador