• El consens esperava un repunt del 0,3%, amb una taxa interanual a l’1,9%
  • La inflació subjacent també ha repuntat per sobre de les previsions
New York

L'Índex de Preus al Consum (IPC) de gener als Estats Units ha pujat un 0,5% i la taxa interanual s'ha mantingut al 2,1%, fet que reforça les pressions inflacionistes constatades durant les últimes setmanes. L'IPC subjacent, sense aliments ni energia, ha repuntat un 0,3%, fet que ha mantingut la taxa interanual a l'1,8%.

El consens esperava que l'IPC de gener repuntés un 0,3% i que la taxa interanual d'inflació baixés fins a l’1,9% des de l'anterior 2,1%. I que la inflació subjacent, sense aliments ni energia, repuntés un 0,2%; amb una taxa interanual a l'1,7% des de l’1,8% anterior.

La rendibilitat del bo del Tresor nord- americà a 10 anys es relaxava fins al 2,82% abans de la dada, però ara repunta fins al 2,873%, després de marcar aquest dilluns màxims des de 2014 al 2,896%. Des de Capital Bolsa, comenten que aquestes dades reforcen "les expectatives que les pressions de preus s'acceleraran aquest any i provocaran un ritme més ràpid d'augment dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal".

PRESSIONS INFLACIONISTES

Les pressions inflacionistes van començar a aparèixer amb les dades de desembre, quan la inflació subjacent dels EUA va repuntar una dècima per sobre del que s'esperava, fins a l’1,8% interanual.

Encara que va ser el repunt dels salaris fins al 2,9% interanual, mostrat el 2 de febrer a l'informe d'ocupació de gener, el que va desencadenar la correcció del 10% que va registrar Wall Street fins dijous passat.

FEBLES VENDES AL DETALL

A més del repunt de la inflació, hem conegut que les vendes minoristes als EUA durant el mes de gener van ser més febles del previst. La dada general ha mostrat una caiguda inesperada del 0,3%, ja que el consens anticipava un avanç del 0,2%.

Excloent-ne la partida d'automòbils, les vendes al detall de gener es van mantenir planes, quan el consens esperava un repunt del 0,4%. A més, la dada de desembre s'ha revisat a la baixa fins al 0,1% des del 0,4% reportat inicialment.

Noticias relacionadas

contador