• El nou acord que Trump persegueix busca dissuadir la manipulació de divises per part dels seus socis comercials
cbtrump823

L'administració del president dels EUA, Donald Trump, ja ha fet públiques les seves condicions per renegociar el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA, per les sigles en anglès). En un document de 17 pàgines que s'ha lliurat als legisladors, la reducció del dèficit comercial amb el Canadà i Mèxic i la dissuasió de la manipulació monetària dels socis comercials dels EUA, són les seves prioritats.

El Representant de Comerç dels Estats Units, Robert Lighthizer, ha explicat, segons recull 'Reuters', que la reforma de l'acord que va entrar en vigor fa 23 anys buscarà reduir el desequilibri comercial millorant l'accés dels productes nord-americans exportats al Canadà i Mèxic, sota el pacte de tres nacions.

La novetat que presenta el document és que per primera vegada en un acord comercial, el país ha afegit una disposició "apropiada" per dissuadir la manipulació de divises per part dels socis de comerç exterior dels EUA. La mesura, però, sembla més aviat dirigida a crear un precedent de cara a futurs acords comercials en lloc de específicament al Canadà i Mèxic, ja que aquests països no es consideren manipuladors de moneda.

Al document s'exposa que cap país hauria d'interferir en el seu tipus de canvi per obtenir un avantatge competitiu injust

Al document s'exposa que cap país hauria d'interferir en el seu tipus de canvi per obtenir un avantatge competitiu injust, una queixa freqüentment citada sobre la Xina durant els anys passats. Poc abans de la publicació del text, Trump ha tornat a carregar-se contra els acords comercials i les pràctiques comercials deslleials i ha assegurat que prendrà més mesures legals i reglamentàries durant els propers sis mesos per protegir els fabricants nord-americans.

REUNIÓ A WASHINGTON

La ministra d'Afers Exteriors de Canadà, Chrystia Freeland, ha valorat les peticions dels EUA com "part del seu procés intern", tot i que una font familiaritzada amb el govern canadenc ha explicat a Reuters que el document "no era aclaparador".

La mateixa font ha revelat que funcionaris dels Estats Units, Mèxic i Canadà es reunirien a Washington dimarts per discutir la logística de les converses. No s'ha anunciat cap data per a les converses del NAFTA, però s'espera que siguin a mitjans d'agost.

Noticias relacionadas

contador