• "No té cap valor si no és que hi hagi un consens comú que té valor", afirma l'economista en una entrevista a la CNBC
bitcoinshiller

El bitcoin patirà un "col·lapse total". D'aquesta manera valora Robert Shiller, economista, acadèmic i Premi Nobel d'Economia 2013, el fenomen d'aquesta moneda digital en una entrevista a la CNBC. L'expert compara aquesta eufòria amb la bombolla de les tulipes que va patir Holanda el 1630.

El professor de la Universitat de Yale va assegurar que hi ha "bombolles pertot arreu", no només en bitcoins, encara que va matisar que "no sé que fer amb el bitcoin en el llarg termini". "No té cap valor si no és que hi hagi un consens comú que té valor. En el cas de l'or com a mínim tindrien algun valor si la gent no només el veiés com una inversió", va afirmar Shiller a CNBC abans del Fòrum Mundial Econòmic a Davos (Suïssa), on participarà la propera setmana.

"Em recorda a l'eufòria de la tulipa a Holanda en la dècada de 1640, i llavors la pregunta és es va ensorrar? Encara es compren tulipes i, de vegades, a un alt preu. El bitcoin podria col·lapsar totalment i ser oblidat i crec que és un resultat probable, d'altra banda, podria durar molt de temps i ser aquí a 100 anys", afirma el Nobel d'Economia. Shiller va rebre aquesta condecoració per la seva anàlisi empírica dels preus dels actius.

La moda de les tulipes als Països Baixos al segle XVII va fer que el preu de la flor es disparés. Un fet que va provocar un col·lapse d'aquest mercat el 1637. Alguns economistes, com Paul Donovan en la divisió d'administració de patrimoni del banc UBS, també han comparat el comportament en bitcoin amb la bombolla de tulipes.

FRANÇA I ALEMANYA BUSQUEN ALTERNATIVES

El ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, ha confirmat que Berlín i París crearan propostes conjuntes per regular les monedes digitals. "Tindrem una anàlisi francoalemanya sobre els riscos vinculats al bitcoin i propostes de regulació, que seran exposades de forma conjunta als nostres homòlegs del G-20", ha declarat Le Maire, segons recull l'agència Reuters.

Durant una conferència conjunta amb Le Maire, el seu homòleg alemany, Peter Altmaier, ha declarat: "Tenim la responsabilitat cap als nostres ciutadans d'explicar-ne i reduir-ne els riscos". Així, els dos països esperen iniciar els primers passos cap a la regulació del mercat de les virtuals al proper mes de març a l'Argentina, on es reunirà el G20.

Noticias relacionadas

contador