• Allfunds i Inversis ja havien habilitat solucions, i Diaphanum ja havia llançat el seu primer ETF traspassable
cartel-bolsa-madrid-ibex
Europa Press

Hisenda clava un bon pessic als ETF a Espanya. Tot i que fa dos anys la Direcció General de Tributs va respondre a una consulta del sector de la inversió que els ETF podrien traspassar i diferir la seva tributació de la mateixa manera que els fons d'inversió o els plans de pensions, ara el Ministeri d'Hisenda confirma que no serà així. D'aquesta manera, els ETF (fons cotitzats) no podran arribar a l'inversor final mitjançant compra directa i seguiran sent tractats fiscalment com les accions comunes.

En l'avantprojecte de llei de Mesures de Prevenció i Lluita Contra el Frau Fiscal, un document que està sotmès a tràmit d'informació pública des d'ahir, Hisenda confirma que s'homogeneïtza el tractament dels ETF amb independència del mercat en què cotitzen, sigui espanyol o estranger, i amb independència també de quina sigui l'operativa utilitzada. Per tant, caldrà tributar cada vegada que es reemborsin o es traspassin.

Com a complement a aquesta homogeneïtzació, s'estén tant en l'IRPF com en l'Impost sobre Societats l'actual exclusió de retenció per a les rendes procedents del reemborsament o traspàs de participacions o accions en els ETF als fons cotitzats equivalents constituïts en altres estats.

Bancs majoristes com Allfunds o Inversis havien habilitat en les seves plataformes durant els últims mesos sengles solucions perquè les entitats financeres que es dirigeixin a clients minoristes poguessin facilitar als seus clients ETF de manera directa o mitjançant contractes de gestió de carteres. Diaphanum ja s'havia llançat a la piscina amb el seu primer ETF.

No obstant això, a partir d'ara, hauran de seguir com ho havien fet fins aquest moment. Dirigint-se a clients institucionals, que els utilitzen a través de fons de fons, normalment. Així, es tanca un gran potencial de creixement per als ETF a Espanya. Les gestores proveïdores d'aquests fons cotitzats es lamenten per la decisió d'Hisenda.

Noticias relacionadas

contador