janet yellen 20210803100134

La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, ha avisat que creu que l'economia cauria en una recessió si el Congrés no aborda el límit d'endeutament del govern federal abans d'un impagament sense precedents del deute nord-americà.

"Considero que el 18 d'octubre és una data límit. Seria catastròfic que estiguéssim en una posició en la qual no tinguéssim els recursos per pagar les factures de govern", ha assenyalat Yellen durant una entrevista al programa Squawk Box de CNBC.

El president Joe Biden va demanar dilluns al Congrés que elevi el límit del deute aquesta setmana i eviti fins i tot acostar-se a una agitació econòmica gairebé segura. Va culpar els republicans i el líder de la minoria del Senat, el republicà Mitch McConnell, per obstaculitzar la legislació que elevaria el límit d'endeutament mitjançant un filibusterisme.

"Espero plenament que també provoqui una recessió", va afegir Yellen en declaracions a la CNBC.

La secretària del Tresor fa setmanes que està advertint a la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, i al líder de la majoria del Senat, el demòcrata Chuck Schumer, que els Estats Units no podrà seguir pagant els seus deutes al voltant del 18 d'octubre. Els legisladors han d'augmentar o suspendre el sostre del deute abans d'aquesta data o arriscar-se a que es produeixi el primer impagament de la història dels Estats Units.

El Departament del Tresor està utilitzant actualment les anomenades mesures extraordinàries d'emergència per pagar els rebuts dels EUA des que es va assolir l'últim sostre del deute a finals de juliol. Les mesures extraordinàries permeten el departament tant conservar l'efectiu com disposar de certs comptes sense emetre nous bons.

Però aquestes mesures són temporals i només es preveu que perdurin fins a mitjans d'octubre, segons les estimacions del Tresor.

Encara que els Estats Units mai ha deixat de pagar les seves factures, els economistes afirmen que un impagament provocaria un dany generalitzat a través d'un augment dels tipus d'interès, suposaria un cop a la fe en la capacitat de Washington per complir puntualment les seves futures obligacions i un possible retard en els xecs de la Seguretat Social per uns 50 milions d'adults grans.

contador