ep may 26 2020 i- washington dc united states president donald trump speaks during an event on
Contacto

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha afirmat aquest dilluns que ha recomanat "emfàticament" als governadors dels estats que despleguin la Guàrdia Nacional "en quantitats suficients" per detenir les protestes per la mort de l'afroamericà George Floyd i ha avisat que, si s'hi neguen, mobilitzarà l'Exèrcit perquè ho faci aquest.

"Desplegaré l'Exèrcit dels Estats Units i ràpidament resoldré el problema per ells", ha dit Trump durant un discurs pronunciat des de la Casa Blanca en el qual ha posat l'accent a "aturar la violència i restablir la seguretat i protecció als Estats Units" amb una "presència aclaparadora" d'efectius.

El president ha aclarit que mobilitzarà militars invocant la llei 1807, en què els recursos federals han de destinar-se a aturar els avalots i els saquejos. "Mobilitzaré tots els recursos federals disponibles, civils i militars, per aturar els avalots i els saquejos, per acabar amb la destrucció i els incendis i protegir els drets dels nord-americans respectuosos amb la llei", ha detallat.

També ha informat que ha pres mesures "ràpides i decisives" per protegir la capital federal, Washington. "El que va succeir en aquesta ciutat anit va ser una desgràcia total", ha lamentat. "Ara mateix, he enviat milers i milers de soldats fortament armats, personal militar i agents de la llei per aturar els avalots, el saqueig, el vandalisme, els assalts i la destrucció sense sentit de la propietat privada", ha precisat. Mentrestant, també ha comunicat que el toc de queda de les 19.00 hores "es farà complir estrictament".

A més, ha assegurat que aquells que "amenacin vides innocents i propietat privada seran arrestats i processats". "Vull que els organitzadors d'aquest terror sàpiguen que s'enfrontaran a severes sancions penals i llargues condemnes de presó", ha avisat, segons ha informat la cadena de televisió CNN.

Trump, que ha afirmat que la seva Administració està "totalment compromesa" amb fer justícia per la mort de Floyd, ha criticat que, al seu judici, els disturbis i els saquejos perjudiquen aquest objectiu.

"Tots els nord-americans es van rebel·lar amb raó per la brutal mort de George Floyd", ha dit. "La meva Administració està totalment compromesa amb la seva família, es farà justícia. No haurà mort en va", ha continuat. "Però no podem permetre que els crits justos dels manifestants siguin ofegats per una multitud enutjada. Les víctimes més grans dels disturbis són ciutadans amants de la pau a les nostres comunitats pobres. I, com a president, lluitaré per mantenir-los fora de perill", ha afegit, reivindicant-se com "el president de la llei i l'ordre" i "un aliat de tots els manifestants pacífics".

TENSIÓ A WASHINGTON

Moments abans que Trump comencés el seu discurs, la Policia ha usat gas lacrimogen per dispersar una multitud que protestava prop de la Casa Blanca amb l'objectiu que, després d'aquest, el president pogués acostar-se a l'església de Saint John, per al que ha hagut de creuar el Parc Lafayette.

"Ara presentaré els meus respectes a un lloc molt, molt especial", ha informat el mandatari, al mateix temps que ha assegurat que els Estats Units "són el millor país del món" i s'ha fet fotografiar sostenint una Bíblia.

GOVERNADORS DEMÒCRATES CRITIQUEN LES PARAULES DE TRUMP

Per part seva, els governadors demòcrates de Nevada i Washington, Steve Sisolak i Jay Inslee, respectivament, han criticat les crides de Trump a donar una resposta més forta a les protestes que sacsegen els Estats Units des de fa set dies.

Sisolak ha acusat a Trump d'"incitar la combativitat, avivar les tensions racials i crear divisió, quan necessitem la unitat més que mai", al mateix temps que ha assegurat, com a comandant en cap de la Guàrdia Nacional de Nevada, que els militars "han complert amb el seu deure de protegir" la població de l'estat, ha informat la CNN. Per part seva, Inslee ha afirmat que Trump "ha demostrat en repetides ocasions que és incapaç de governar" i l'ha acusat de mostrar "res més que falsa fanfarroneria enmig del caos que ha acompanyat el seu temps en el càrrec".

"El nostre país es defineix pel nostre caràcter col·lectiu i ideals democràtics, no per crides reaccionàries a la divisió i no per amenaçar els ciutadans amb el seu propi Exèrcit", ha agregat Inslee en un comunicat. També el governador d'Illinois, el demòcrata J. B. Pritzker, ha criticat l'amenaça de Trump de mobilitzar l'Exèrcit per sufocar les protestes, rebutjant que el Govern federal "pugui enviar tropes a l'estat d'Illinois".

El governador de l'estat de Nova York, Andrew Cuomo, ha dit a Trump "no gràcies" en referència a la seva amenaça de desplegar l'Exèrcit, segons informacions de la citada cadena de televisió. Milers de persones s'han manifestat arreu del país després de la mort el passat 25 de maig de Floyd, quan el reduïa amb un genoll al coll Derek Chauvin, un agent de raça blanca que ja està detingut i imputat per homicidi en tercer grau.

Noticias relacionadas

contador