• La Casa Blanca i Rússia neguen que Trump revelés informació classificada
  • La informació que el president devia transmetre a les autoritats russes hauria estat proporcionada per un aliat nord-americà
  • El diari cita una font que assegura que "va revelar més informació a l'ambaixador de Rússia" que la que ha compartit amb els propis aliats de Washington
cbtrump52

El president dels EUA, Donald Trump, ha entrat de ple a la polèmica sobre la cessió d'informació classificada al ministre d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, durant la seva reunió de la setmana passada a la Casa Blanca i, mitjançant dos missatges en el seu xarxa social preferida, Twitter, ha defensat el seu "dret" de compartir fets amb els russos. Hores abans, el secretari d'Estat dels Estats Units, Rex Tillerson, ha negat que Trump revelés qualsevol tipus de "fonts, mètodes o operacions militars" a Lavrov durant la seva trobada. Des de Rússia, fonts oficials també s'han unit a la versió de la Casa Blanca i una portaveu del Ministeri d'Exteriors nega que hi hagués qualsevol tipus de filtració d'informació classificada per part de Trump.

En dos tuits, Trump ha assegurat que està en el seu "absolut dret" com a president d'oferir dades relacionades amb "el terrorisme i la seguretat d'una companyia aèria" en una reunió "pública i notòria a la Casa Blanca". El president nord-americà ha esgrimit, "raons humanitàries" per recolzar la seva decisió, a més de la seva intenció que "Rússia entri de ple a la lluita contra l’Estat Islàmic i el terrorisme".

LA CASA BLANCA DESMENTEIX QUE HAGI COMPARTIT INFORMACIÓ CLASSIFICADA

D'altra banda, la Casa Blanca ha emès el comunicat en què cita el cap de la diplomàcia nord-americana, poc després que el diari 'The Washington Post' publiqués un article que apunta que el president va compartir informació altament classificada amb Lavrov i l'ambaixador rus, Serguei Kisliak.

"Durant la trobada del president Trump amb el ministre d'Exteriors Lavrov es van abordar diferents assumptes, entre ells, els esforços i amenaces comuns pel que fa a antiterrorisme", ha indicat la Casa Blanca al text, atribuït a Tillerson.

Per la seva banda, l'assessor de Seguretat Nacional, el general H.R. McMaster, ha qualificat de "falsa" la informació publicada pel citat diari, recull Europa Press.

"En cap moment", ha recalcat, "es va debatre sobre mètodes o fonts d'Intel·ligència, i el president no va revelar cap operació militar que no es conegués ja públicament", ha assenyalat.

LA SUPOSADA FILTRACIÓ DE TRUMP A RÚSSIA

Segons fonts citades pel mitjà dels EUA, la informació que va revelar Trump a Lavrov i l'ambaixador de Rússia als Estats Units, Serguei Kisliak, podria posar en perill una font clau d'Intel·ligència sobre l’Estat Islàmic.

La informació que el president devia transmetre a les autoritats russes hauria estat proporcionada per un aliat nord-americà a través d'un acord d'intercanvi d'informació d'Intel·ligència considerat altament sensible, tant que els seus detalls es van ocultar als aliats i han estat estrictament restringits fins i tot dins del Govern nord-americà.


"Això és informació 'code-word'", ha assenyalat una de les fonts pròximes al cas i ha utilitzat un terme que fa referència a un dels nivells més alts de classificació d'informació

Aquest soci no havia donat als Estats Units cap tipus d'autorització per compartir aquest material amb Rússia i aquestes fonts han assenyalat el citat diari que la decisió de Trump de revelar aquestes dades posa en perill la cooperació d'un aliat que té accés al funcionament intern de l’Estat Islàmic.

Després de la reunió, que es va celebrar la setmana passada a la Casa Blanca, alts càrrecs van adoptar diverses mesures per intentar minimitzar el dany, advertint la CIA i l'Agència de Seguretat Nacional (NSA, per les sigles en anglès).

"Això és informació 'code-word'", ha assenyalat una de les fonts pròximes al cas i ha utilitzat un terme que fa referència a un dels nivells més alts de classificació d'informació utilitzat per les agències d'Intel·ligència nord-americanes.

Segons aquesta font, Trump "va revelar més informació a l'ambaixador de Rússia" que la que ha compartit amb els propis aliats de Washington.

Noticias relacionadas

contador