ep donald trump
CARLOS BARRIA

El president nord-americà, Donald Trump, ha reclamat que l'Informe Mueller suposa la seva "exculpació completa i absoluta" dels presumptes delictes d'obstrucció a la justícia i conspiració de la seva campanya electoral amb Rússia per influir en les eleccions presidencials de 2016 que van fer pujar el propi Trump a la Casa Blanca.

"M’acaben d'informar que no hi va haver conspiració amb Rússia, la cosa més ridícula que hagi sentit mai. No hi ha hagut conspiració amb Rússia. No hi ha hagut obstrucció i ha estat una exculpació completa i absoluta", ha afirmat Trump en declaracions a la premsa des de West Palm Beach, Florida, abans d'abordar l'avió presidencial, l’'Air Force One'.

Trump, visiblement enfadat, ha criticat la investigació de Mueller, que ha qualificat d'"humiliació il·legal i fallida" i s'ha lamentat que "hi ha molta gent molt perjudicada" per tot aquest procés.

"És una pena que el nostre país hagi hagut de passar per això. Sent honest, és una vergonya que el vostre president hagi hagut de passar per això", ha argumentat. Anteriorment, Trump ha publicat a Twitter un concís missatge triomfalista: "No hi ha hagut conspiració. No hi ha hagut obstrucció. Exculpació completa i absoluta".

Els advocats de Trump han publicat també un comunicat en el qual reivindiquen igualment que la investigació de Mueller dona la raó a Trump. "És una justificació vindica de forma completa i absoluta al president", ha assegurat l'equip d'advocats del mandatari.

Prèviament, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, ha assegurat que l'Informe Mueller "exonera totalment i completa" Trump. "El fiscal especial (Robert Mueller) no ha trobat cap conspiració i no ha trobat cap obstrucció. El fiscal general (William) Barr i (el vicefiscal general Rod) Rosenstein han conclòs que no hi ha hagut obstrucció. Les conclusions del Departament de Justícia suposen una total i absoluta exoneració del president dels Estats Units", ha reblat Sanders.

També el portaveu del Partit Republicà a la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, ha celebrat les conclusions de Mueller i ha donat el cas per "tancat". "Dos anys després dues investigacions del Congrés i ara la investigació del fiscal especial amb plens poders per investigar (...) deixen clar i diàfan, sense ombra de dubte, que no hi va haver conspiració", ha afirmat McCarthy.

Sobre això, el senador republicà Lindsey Graham ha afirmat que les conclusions acaben amb "el dubte que pesava sobre el president Trump". "Un bon dia per a l'Estat de Dret. Un dia fantàstic per al president Trump i el seu equip. No hi ha hagut conspiració ni obstrucció", ha subratllat.

Aquest diumenge el fiscal general Barr ha enviat una carta al Congrés en què resumeixen les conclusions del fiscal especial Robert Mueller, que ha investigat durant gairebé dos anys la presumpta conspiració entre la campanya de Trump i Rússia per influir en les eleccions. L'informe, segons Barr, conclou que no hi ha proves que demostrin aquests delictes.

contador