trump-a-orlando-floride

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha advertit aquest dimecres l'Iran que "vagi amb compte amb les amenaces", després que el seu homòleg iranià, Hassan Rohani, hagi dit que el país enriquirà urani al nivell que necessiti a partir del 7 de juliol.

"L'Iran ha emès una nova advertència. Rohani ha dit que enriquiran urani al 'nivell que vulguin' si no hi ha nou acord nuclear", ha assenyalat Trump en el seu compte a Twitter.

"Compte amb les amenaces, Iran. Poden tornar i mossegar com mai ningú ha estat mossegat abans", ha reblat el mandatari en el seu missatge en l'esmentada xarxa social.

Hores abans, Rohani havia destacat que "El nivell d'enriquiment d'urani no seguirà al 3,67 per cent", en referència al límit fixat per l'acord assolit el 2015.

"Aquest compromís (sota l'acord) serà deixat de costat i augmentarem (el nivell d'enriquiment) a la quantitat que considerem necessària", ha agregat, segons la cadena de televisió iraniana Press TV.

El mandatari iranià ha subratllat, a més, que si la resta de països signants no compleixen els seus compromisos, Teheran portarà el reactor nuclear d'Arak al nivell d'activitats prèvies a partir del pròxim 7 de juliol.

"El reactor d'Arak serà restaurat a la seva condició anterior el 7 de juliol, una cosa que ells (la resta de països signants) deien que era 'perillós'", ha assenyalat, abans d'afegir que "podria produir plutoni" si aquests països no se cenyeixen a l'acord.

Rohani ha respost, a més, a l'advertència formulada per Trump, que va dir que l'Iran "està jugant amb foc". "Si els Estats Units té tanta por a la paraula 'foc', no hauria d'haver iniciat la flama", ha subratllat. "Aquest foc només pot ser apagat si tornem als compromisos i a les resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides", ha explicat.

Així mateix, ha criticat que Trump carregui contra l'Iran per la seva postura actual i s'ha preguntat "quina és la raó del seu malestar si l'Iran incompleix l'acord, si els Estats Units considera que era un mal acord".

El Govern de l'Iran va superar dilluns el límit de reserves d'urani poc enriquit que contemplava l'acord nuclear, fixat en 300 quilograms, tal com va confirmar Teheran i l'Agència Internacional per a l'Energia Atòmica (AIEA).

Posteriorment, el propi Zarif va subratllar que el seu país no ha incomplert l'acord i va expressar la disposició del seu país a fer marxa enrere pel que fa que les altres parts compleixin els seus compromisos, en referència a la retirada dels Estats Units d'aquest acord.

Per la seva banda, el president nord-americà, Donald Trump, va advertir l'Iran que està "jugant amb foc", enmig de l'augment de les tensions bilaterals després de la retirada de Washington del pacte al maig de 2018.

Noticias relacionadas

contador