1621239157 foto prueba covid

S'incrementa la tensió entre la Xina i els EUA per les investigacions al voltant de l'origen de la Covid-19 i els escenaris que s'estudien: contacte amb un animal infectat o el d'un accident de laboratori. El president dels Estats Units, Joe Biden, va dir aquest dimecres que la Comunitat d'Intel·ligència de la Casa Blanca no té informació suficient per determinar si es va originar d'una d'aquestes maneres, mentre Pequín va carregar amb contundència contra l'elaboració d'un informe al respecte per part dels EUA que es lliurarà en el termini de 90 dies.

L'ambaixada de la Xina als Estats Units ha acusat aquest dijous de "manipulació política" els que revifen "la teoria de la conspiració de la fugida de laboratori", un cop el president nord-americà, Joe Biden, va demanar dimecres als serveis d'intel·ligència del seu país que "redoblin els seus esforços" per investigar l'origen del coronavirus.

Biden va haver de sortir al pas d'aquestes informacions i va explicar en un comunicat que al poc d'arribar a la Casa Blanca, el seu assessor de Seguretat Nacional va encarregar a la Comunitat d'Intel·ligència un informe sobre les seves últimes anàlisis sobre els orígens de la COVID-19, incloent-hi si va sorgir d'algun d'aquests dos escenaris.

A dia d'avui, va explicat, el seu grup de tres experts "no ha arribat a una conclusió definitiva sobre aquesta qüestió". Així, explica, dos d'ells s'inclinen a pensar que va sorgir del contacte amb un animal infectat, mentre que l'altre es decanta per les teories que va sortir d'un laboratori.

Biden va revelar que cada un d'ells té una "confiança baixa o moderada" sobre les seves pròpies suposicions, ja que "no creuen que hi hagi prou informació per avaluar que una teoria sigui més probable que l'altra".

"He demanat a la Comunitat d'Intel·ligència que redobli els seus esforços per recopilar i analitzar informació que pugui apropar-nos a una conclusió definitiva, i que m'informi en 90 dies. Com a part d'aquest informe, he sol·licitat àrees d'investigació addicional, incloent-hi preguntes específiques per a la Xina", ha dit.

"Els Estats Units també seguirà treballant amb els seus socis afins de tot el món per pressionar la Xina perquè participi en una investigació internacional completa, transparent, basada en proves, per proporcionar accés a totes les dades rellevants", ha emfatitzat Biden.

El comunicat de la Casa Blanca es produeix pocs dies després que les autoritats de Pequín qualificaran de "mentida sense sentit" el reportatge que el diari nord-americà The Wall Street Journal va publicar al passat cap de setmana, durant el qual s'afirmava que la Xina va amagar al novembre de 2019 tres casos de coronavirus entre el personal científic de l'Institut de Virologia de Wuhan.

El diari nord-americà va citar com a principal font durant la seva investigació un informe del Sistema d'Intel·ligència dels Estats Units durant els últims dies a la Casa Blanca de Donald Trump, qui fins al final del seu mandat va estar culpant la Xina de crear el virus.

A principis d'aquest any el grup d'experts de l'OMS va viatjar a Wuhan per estudiar sobre el terreny l'origen del virus que ha deixat ja 167 milions de casos positius i a prop de 3,5 milions de morts, asseverant que si bé no era possible encara determinar com es va originar, sí que era "extremadament improbable" assegurar que va sortir d'un laboratori.

Noticias relacionadas

contador